//

На Стрийщині 2012 рік оголошено Роком греко-католицького священика Остапа Нижанківського

12 лютого 2012 року, у Районному народному домі м. Стрий, відбувся Вечір пам’яті, з нагоди 150-ї річниці від дня народження відомого українського композитора, диригента, громадського діяча та всіма шанованого земляка о. Остапа Нижанківського.


З цього приводу, депутати Стрийської районної ради оголосили 2012 рік Роком Остапа Нижанківського. Відповідно, Відділ культури і туризму Стрийської РДА запланував низку заходів, які розкриватимуть життєвий та творчий шлях непересічної особистості Стрийщини о. Остапа Нижанківського.

 

Вечір розпочався із благословення о. Михайла Коцуровського, Синкела Стрийської єпархії УГКЦ. Відтак слово про легендарну і багатогранну особистість мали начальник відділу культури і туризму Стрийської РДА Юлія Курилишин та меценат заходу голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець.

 

Присутні також переглянули документальний фільм «Священик, молочар, музика», створений Державною телерадіокомпанією «Культура» (головний режисер і автор сценарію Богдан Гнатюк). Основою сценарію даного фільму стала монографія покійного професора, кандидата мистецтвознавства Романа Сов’яка «Остап Нижанківський. Нарис про життя і творчість».

 

На завершення учасники дійства прослухали концерт за участю Ігора Кушплера, народного артиста України, професора, соліста Львівської національної опери ім. Соломії Крушельницької, та Лауреатів міжнародних конкурсів Віталія Загробенського, Іванни Комеревич, Анни Носової, Іринея та Галини Туркаників.


Довідка:

Отець Остап Нижанківський народився 24 січня 1862 року у с. Малі Дідушичі (за іншими даними у м. Стрий) неподалік від Львова. Початкову освіту здобув у Дрогобицькій гімназії. Закінчивши гімназію, ступив у Львівську духовну семінарію. Відтак, отримав священичі свячення. Душпастирював у с. Завадові, поблизу Стрия.

У 1885р. заснував музичне видавництво «Музикальна Бібліотека», яке публікувало твори відомих українських композиторів, зокрема, А.Вахнянина, М.Лисенка, П.Ніщинського, М.Вербицького, С.Воробкевича. Був активним пропагандистом українського хорового мистецтва. Заснував українське товариство «Боян». Написав чималу кількість хорових творів.

Отець Остап Нижанківський брав також активну участь в економічному житті Стрийщини, зокрема, був одним із організаторів української молочної кооперації в Галичині, ініціював створення Крайового господарсько-молочарського союзу у м. Стрий.

Невід’ємною складовою життєвого шляху священнослужителя була незламна любов до рідного краю. Відстоював незалежність українців перед тогочасними окупантами, за що і поплатився життям. У травні 1919р. о. Остап Нижанківський був заарештований польською окупаційною владою і розстріляний без суду у Стрию.

 


У статті використано матеріали
БФ «Добре серце» та ТРК «Лан»
Прес-служба Стрийської єпархії