//

Святий Престіл відкидає звинувачення італійської газети

Прес-служба Святого Престолу видала спеціальне повідомлення у зв'язку з публікацією в італійській газеті "L'Unità". Автор статті звинувачує чотирьох італійських священиків у використанні "Інституту релігійних справ», так званого Ватиканського банку, для нелегальних операцій з грішми. Крім того, наголошується, що нібито саме цей заклад задіяний в нелегальній діяльності і не допомагав італійській владі розслідувати цю справу.


У повідомленні Святого Престолу наголошується, що "стаття свідчить про неналежний підхід автора до вивчення ситуації". "Заголовок говорить про мовчання Ватикану. Але насправді це твердження не має під собою фундаменту: Святий Престіл і керівництво Ватикану належним чином співпрацювали з магістратом та італійською владою ",– йдеться в документі. Крім того, звертається увага на те, що "навіть поверхневий пошук статей цього автора в інтернеті дає можливість побачити, що представлена інформація не є новиною". "Мова йде про звинувачення у відмиванні грошей, про які журналістика писала вже багато разів у минулому. Виникає питання: чи не є стаття свого роду рекламою для вечірньої телевізійної програми ",– підкреслюється в повідомленні Святого Престолу.


Як інформує Радіо Ватикану, Інститут релігійних справ впродовж 2006-2007 р. провів перевірку рахунків своїх клієнтів, щоб виявити наявність підозрілих угод. Крім того, протягом декількох років у Ватикані діє закон про боротьбу з відмиванням грошей, "на що, на жаль, не звертається увага з боку ЗМІ". У повідомленні Прес-служби підкреслюється, що звинувачення про нелегальну діяльність деяких із зазначених у статті осіб ставали приводом для розслідувань з боку італійських фінансових служб, але не підтвердилися.