//

Бенедикт XVI до семінаристів: більше ніж священики виховані, красномовні і освічені, потрібні священики святі

26 січня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції викладачів та семінаристів трьох Папських семінарій, двох регіональних - в Катанцано і Умбрії, і міжрегіональної в Неаполі. Зустріч відбулася з нагоди 100-річчя заснування цих навчальних закладів.

 

У своїй промові Папа зазначив, що установлення цих семінарій в 1912 р. супроводжувалося їх перетворенням з єпархіальних в регіональні, а також реформою семінарійної системи освіти. Її метою було "підвищення якісного рівня освіти кандидатів у священики, на підставі вивчення більш широкого спектра наук, збільшення часу навчання, деяких структурних змін", а також "завдяки спільному житті семінаристів з різних єпархіальних дійсностей". "У нинішньому історичному і церковному контексті досвід регіональних семінарій є актуальним і цінним. Завдяки зв'язку між богословськими факультетами та інститутами можна досягти більш високого рівня освіти, сприяючи відповідній підготовці кандидатів до діяльності в складній культурній та соціальній ситуації, в якій ми живемо зараз ", - сказав Папа. Крім того, Святіший Отець підкреслив, що регіональний характер семінарій дає їм можливість бути посередниками між діяльністю вселенської Церкви та актуальними місцевими потребами.

 

Понтифік зазначив, що регіони, в яких знаходяться семінарії, мають багату духовну спадщину, але в той же час страждають від важких соціальних проблем. "На цих землях церковні громади повинні рахуватися з такими строковими соціальними і культурними проблемами як безробіття, особливо серед молоді, і феноменом організованої злочинності", - сказав Бенедикт XVI.

 

Говорячи про підготовку семінаристів, Папа зазначив, що вивчення теології повинне бути пов'язане з молитвою, а в священичому служінні важливо зберігати гармонію між численними видами діяльності та духовним життям. Святий Отець нагадав присутнім слова папи Івана ХXІІІ про те, що світ потребує святих. "Більш ніж священики виховані, красномовні і освічені, потрібні священики святі, які несуть святість", - сказав Бенедикт XVI.

 

За матеріалами: radiovaticana.org