//

У Бірмі тривають перемовини між урядом і опозицією Качину

Церква в Бірмі позитивно оцінює зміни, що відбуваються в країні, але залишається перевірити щирість влади, а особливо армії. Як ствердив єпископ Раймонд Сумлут Гам з Банваму, ситуація в штаті Качин змінюється на краще, хоча в деяких районах на півночі Бірми ще не склали зброї.

 

Уже відбулися два етапи перемовин між урядом і лідерами опозиції Качину. Перемовини тривають на китайській землі. Військові дії вигнали зі своїх будинків 20 тисяч жителів цього регіону, яким зараз допомагає Карітас. Представники Церкви нагадують, що перш ніж повністю скласти зброю, має бути взаємна довіра між договірними сторонами. Наступним етапом перемовин, покликаних зупинити громадянську війну, є підписання мирної угоди з качинцями. Після цього має відбутися роззброєння бойовиків.

 

Бірмою керує військова хунта, тому країна здійснюється міжнародне ембарго. Однак, воно вразило найбідніших жителів, а не владних осіб. Тому що вони взялися за перемовини про укладення нових контрактів на експорт природних ресурсів країни. Сьогодні військовий уряд вибрав курс на зниження терору і диктатури, намагаючись впровадити демократичні реформи. Президент має намір домовлятися про мир з 11-ма партизанськими угрупуваннями, які діють на бірманській території. Йдеться про підрозділи, створені етнічними меншинами для самооборони проти політики кривавого режиму генералів.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie