//

Тижневий огляд: переслідування християн (15-21 січня)

16 січня повідомляється, що у 2011 році зафіксовано 2141 випадків агресії і гонінь на християн в Індії, – такі дані оприлюднила організація Світський Католицький Форум (CSF), яку підтримує Архиєпископ Бомбею, кардинал Освальд Грасіас.


Представник великого муфтія Джамму і Кашміру, переважно мусульманського штату Індії, оголосив, що шаріатський суд засудив 80-річного голландського католицького священика-місіонера і протестантського пастора за звинуваченням у примусовому наверненні мусульман у християнство.


У Пакистані християни живуть у гірших умовах, ніж раби. Влада не реагує, навіть коли ґвалтують і катують їхніх дітей. Так описує ситуацію, в якій перебувають послідовники Христа в районі Карачі, католицький політик Майкл Джавед.
Минулого 2011 року у Пакистані було звинувачено 161 особу за порушення горезвісного «закону про богохульство», а 9 осіб вбито.


За даними 17 січня читаємо, що Архиєпископ Савіо Хон Тай Фай, секретар Конгрегації Євангелізації Народів, дав оцінку кампанії інформаційного агентства "AsiaNews", яка має на меті звільнення у Китаї католицьких єпископів і священиків, кинутих владою у в'язниці і трудові табори. 


Юзеф Надархані, іранський протестантський пастор, засуджений в 2010 році до смерті за відмову від ісламу і перехід до християнства, знову відхилив запропоновану йому можливість вийти з в'язниці на волю, повернувшись в іслам.


18 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що за словами представників Коптської Церкви в період з січня по листопад 2011 р. близько 100 тис. коптів покинули Єгипет, рятуючись від насильства.

 

У Судані кілька невідомих осіб увірвалися на територію парохії св. Жозефіни Бахіти і викрали двох католицьких священиків.


Згідно з інформацією за 19 січня читаємо, що Церква Пакистану відкинула пропозицію компенсації, яку їй висловила влада провінції Пенджаб. Адміністрація запропонувала християнській спільноті нові ділянки в заміну на зруйновані минулого тижня каплицю, школу та притулок Карітасу.


Чергові три терористичних напади, під час яких загинуло щонайменше семеро людей, організували члени радикальної мусульманської секти Боко Харам в Нігерії.


Ставлення до католиків у Боснії та Герцеговині повинно бути таким самим, як і до інших представників суспільства. Таку позицію висловив кардинал Вінко Пуліч, Архиєпископ Сараєво.


20 січня повідомляється, що двоє священників, яких викрали 15 січня почуваються добре. Тривають перемовини щодо їхнього звільнення.


Поліція Філіппін розслідує смерть австралійського священика-місіонера, тіло якого знайшли у річці.


Архиєпископ Джон Онаєкан в Абуджі, Нігерія, повідомив, що телефонні текстові повідомлення, що поширюються на півночі країни, попереджають "про плани деяких мусульманських груп щодо вбивства християн на півночі певної ночі".


Християнські журналісти Пакистану висловили побоювання про власну безпеку після того, як на початку цього тижня було вбито репортера.

 

За даними 21 січня читаємо, що ісламський трибунал у Кашмірі вимагає вигнання з країни п'ятьох християнських місіонерів та передачі контролю над школами, які провадить Церква в Індії.


Католицькі єпископи Іраку звертають увагу на те, що боротьба за владу між шиїтами, сунітами і курдами б’є по християнській меншості в цій країні.


Викрадачі двох священиків зажадали викупу за їхнє звільнення.