//

Бенедикт ХVI зустрівся з членами Неокатехуменального шляху і затвердив їх літургійні практики

Під час зустрічі Папи Бенедикта XVI з 7-ма тисячами учасників «Неокатехуменального шляху», яка 20 січня 2012 р. пройшла в залі Павла VI у Ватикані, відбулося затвердження літургійних практик, якими позначений згаданий шлях християнського втаємничення. Цим актом, довершеним після п’ятнадцятирічного вивчення питання Конгрегацією Божественного Культу та Дисципліни Святих Тайн, завершується затвердження «Неокатехуменального шляху». Так, 2008 року Апостольська Столиця затвердила кінцеву версію Статуту, а 2011– «Катехитичний провідник Неокатехуменального шляху».


Як інформує білоруська редакція Радіо Ватикану, у своїй промові до них Папа сказав, що впродовж останніх десятиліть помітною була більша діяльність руху у проголошенні Христа і відповідь на Його слова зі щедрістю. Члени спільноти часто залишають свої країни, щоб ставати місіонерами і зустрічатися з новими і не завжди легкими ситуаціями. "Нести Христа людям і людей до Христа - це те, що стимулює кожну євангелізаційну діяльність", - сказав Понтифік.


Папа зазначив, що наслідування Христа вимагає особистого пошуку Його, щоб іти разом з Ним. Воно вимагає відмовитися від закритості в самому собі і боротися з індивідуалізмом.

 

"Це прагнення, як знаємо, не завжди є легким. Іноді ви знаходитесь в місцях, де існує необхідність першої проповіді Євангелія, під час місії "ad gentes". Часто, однак, люди в багатьох регіонах світу незважаючи на те, що пізнали Христа, стали байдужими до віри – це секуляризм засліпив їм сенс Бога і християнські цінності. Тут ваша діяльність і ваше свідчення мають бути як дріжджі, які з терпінням, повагою до часу, з ясним "sensus Ecclesiae", сприяють зросту усього. Церква визнала у Неокатехуменальному шляху особливий дар, який Дух Святий дав для нашого часу і затвердила його статут і Катехитичний довідник, що є ясним знаком", - сказав Святіший Отець.

 

Папа закликав членів спільноти робити свій внесок у проголошення Євангелія, а у своїй роботі бути завжди в спілкуванні з Апостольським Престолом і з пастирями окремих Церков.

 

Українська редакція Радіо Ватикану повідомила, що під час аудієнції Святіший Отець поблагословив 17 нових місійних осередків руху, 12 з яких – в Європі, 4 – в Америці та 1 в Африці. Так звані “missio ad gentes” – це спільноти, які складаються з священика та трьох-чотирьох багатодітних сімей, які, з доручення місцевого єпископа, виконують євангелізаційне служіння в нехристиянських або дехристиянізованих середовищах. Крім того, нові родини були скеровані до вже існуючих місій, зокрема, в Україну. Таким чином, кількість “missio ad gentes”, які Бенедикт XVI поблагословив під час свого понтифікату, сягає 57-ми.

 

В Україні перші неокатехуменальні спільноти з’явились на початку 90-х років ХХ ст. Вони діють, зокрема, у Києві, Вінниці, Львові, Житомирі, Хмельницькому, Рівному і Дніпродзержинську. В столиці України також діє семінарія «Redemptoris Mater», яка готує душпастирів-місіонерів, приналежних до руху.