//

Блаженніший Святослав у празник святого Василія Великого закликав людей бути собою - бути справжніми християнами

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у храмі Святого Василія Великого, празник якого святкуємо 14 січня, під час проповіді до вірних закликав їх бути справжніми християнами, бо саме тоді правда про Божу Церкву стане великою силою нашого життя. Великою силою Церкви, яка заманіфестує автентичність нашого з вами традиційного апостольського вчення і нашого з вами життя.

 

Блаженніший Святослав сказав, що коли отець протоігумен Йоанікій зустрічав його на паперті храму, він пригадав, що сьогодні ми святкуємо три дуже цікавих і глибоких події, які дивом зійшлися в один день…

 

Найперше, каже він, сьогодні у восьмий день після Різдва Христового ми святкуємо празник найменування Господа нашого Ісуса Христа – коли всьому світові було об’явлено ім’я Божественної дитини.

 

«Також сьогодні святкуємо свято святого Василія Великого, бо саме сьогодні цей великий отець Церкви відійшов у вічність. А також сьогодні святкуємо початок Нового року за Юліанським календарем, який завжди знаменує якийсь новий період історії, життя Церкви і життя українського народу. Але, гадаю, саме той факт, що три події зійшлися в один день – це є ключ, аби зрозуміти глибокий зміст тої хвилини, яку сьогодні разом у цьому храмі переживаємо», – запевняв Глава Церкви.

 

«Ісус Христос був обрізаний восьмого дня після свого народження, згідно з законом Мойсея, але це обрізнання є знаком союзу Заповіту, який Господь Бог уклав з нашим батьком у вірі Авраамом. Саме на восьмий день було об’явлено ім’я новонародженого дитяти – Ісус, що означає Спаситель.

 

Не даремно, що всі ці події відбуваються восьмого дня, адже все сотворення світу описано в Біблії у вигляді семи днів: шість днів Господь Бог творив, на сьомий – спочив. З того часу семиденний тиждень увійшов навіть у наш з вами вжиток. А восьмий день показує нам абсолютно іншу дійсність, інший вимір існування людини, впроваджує нас у нову еру і під знаком цієї події розпочинаємо Новий рік», – наголошував Блаженніший Святослав.

 

Сьогодні, за його переконанням, наші очі дивляться на святого Василія Великого, який у своїй особі наче увібрав усе те, про що говорить нам Святе Письмо.

 

Блаженніший Святослав нагадує, що Василій Великій належав до однієї з найбільш знатних родин Каппадокії (територія сучасної східної Туреччини). Його родина належала до перших християнських родин цієї території, яка зазнала переслідувань за часів імператора Діоклетіана. А сам Василій був одним з найосвіченіших людей свого часу.

 

«Та щоб охарактеризувати Василія Великого забракне рамок навіть цілої науки, але щоб представити його особистість для всіх нас, я хочу лише пригадати один випадок з його життя, – розповів Предстоятель Церкви. – Він, захищаючи віру Церкви в одного Бога в трьох особах, якось зустрівся з намісником Каппадокії (деякі науковці стверджують, що то міг бути й тогочасний імператор). Коли він намагався переконати Василія Великого змінити свою віру, Василій Великий в дуже гострий спосіб відповів йому і сказав істину. Тоді цей урядник сказав, що ще ніколи не чув, аби якийсь єпископ так до мене міг сказати. А Василій йому відказав: «Бо ти певне ще ніколи не зустрічав справжнього єпископа». Ця фраза, на мою думку, віддзеркалює все те, чим був, що навчав і що робив Василій Великий і справді був проповідником істини Христової, реформатором і засновником спільнотного чернечого життя і навіть як упорядник церковної богослужби, яку ми отримали аж по сьогоднішній день. Бо та Літургія, яку ми служимо зараз називається «Літургією святого Василія Великого».

 

«Тому сьогодні, – наголошує Глава Церкви, – у початок Нового року Василій Великий кличе кожного з нас: «Будь справжній!»»

«2012 рік наша церква проголосила Роком мирянина, – промовляв Блаженніший Святослав до своїх вірних, – бо Церква – це не є єпископи, священики чи монахи, Церква – це є Божий люд, це є Ви! І більшість Церкви складають саме миряни. Тому сьогодні, розпочинаючи цей рік, хочу закликати всіх вас: будьте собою, будьте справжніми, справжніми християнами, які цю справжність зможуть випромінювати в усьому, що Ви робите, чого навчаєте там, де сьогодні Вас покликав і поставив Господь Бог. Будьте справжніми християнами, тоді правда про Його Церкву стане великою силою нашого життя. Великою силою Церкви, яка заманіфестує автентичність нашого з вами традиційного апостольського вчення і нашого з вами життя. Будьте справжніми, бо, на жаль, сьогодні ми живемо в світі фальшивок і підробок, коли кожен міняє свою личину відповідного до того, що йому вигідно здійснити в сучасному світі, а це є на велику шкоду всім нам. Нехай новонароджений Спаситель, який нам об’являється як Ісус, буде нашим знаменом, силою нашої справжності, Василій Великий нехай буде покровителем нашого з вами християнського життя», – побажав Предстоятель Церкви всім християнам.

 

Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галіксон у свою чергу в привітальному слові до отців васильян і вірних сказав, що вже стало «доброю традицією» присутність Апостольського Нунція тут у храмовий празник Святого Василія, хоча б тому, що ця «парохія є найближчою до його дому».

 

«Тому я хочу висловити свої найсердечніші привітання пароху та усім парафіянам храму святого Василія Великого. Сподіваюсь, що під заступництвом цього великого святого цей храм і спільнота в Києві зможуть, завдяки своєму доброму прикладу, надихнути молодь нашого часу на життя чесне, життя інтелектуальне, навернути їх до життя Христа, як це робив Василій Великий».

 

Апостольський Нунцій зачитав своє привітання українською мовою. Це дуже сподобалося парафіянам, за що вони навіть йому поаплодували. Це дуже потішило Владику Томаса.

 

Блаженніший Святослав подякував йому за його привітальне слово українською і навіть пожартував, сказавши, що він «чудово справився зі своїм апостольським завданням».

 

Блаженніший Святослав побажав усім отцям васильянам бути справжніми монахами на взірець святого Василія Великого, і саме цим зможемо зворушити серця всіх людей, бо Василій Великий вчив, що монах – це не що інше, як справжній християнин.

 

Також Блаженніший Святослав привітав усіх, хто носить ім’я Василь і Василина. «Бути Василем чи Василиною – значить мати царське ім’я», – сказав він.

 

У свою чергу протоігумен Йоанікій подякував високому духовенству за повчальні слова, за науку бути автентичними, бо коли людина є справді автентичною, вона є поєднана з Богом, тим самим має життя. Протоігумен висловив побажання, аби Блаженніший Святослав і надалі провадив отців васильян у їхньому служінні.

 

Департамент інформації УГКЦ

Фото http://osbm-kyiv.com.ua/