//

Зі США на Кубу для зустрічі з Папою

Понад 40 тисяч вірних США, переважно з Архиєпархії Маямі готуються здійснити паломництво на Кубу, щоб зустрітися з Бенедиктом XVI. Більшість із них – біженці з комуністичної Куби, повідомляє Радіо Ватикану.


На думку митрополита Маямі папська подорож допоможе у примиренні кубинської громадськості, розділеної примусовою еміграцією, та зміцнить віру Церкви скріплюючи зв’язки Церкви у Флориді та Карибському острові.
Упродовж багатьох років діяло американське ембарго щодо поїздок на Кубу, яке включало заборону на відправку допомоги та грошей. Між двома країнами і надалі застосовуються обмеження щодо авіа та морських подорожей, хоча Флориду від Куби розділяють лише 140 км. Архиєпископ Томаса Жерар Венскі нагадав, що це вже друге приготування його готується його Архиєпархії  до зустрічі зі Святішим Отцем на Кубі. У 1997 році до Гавани, куди приїхав з візитом Папа Іван Павло II, збиралися їхати понад тисяча американців, проте в останню хвилину подорож було скасовано з політичних причин. Цього разу організатори паломництва на Кубу наголошують, що з точки зору логістики ситуація зараз набагато краща, ніж кілька років тому.


Уряд Рауля Кастро  більше не вважає Архиєпископа Венскi персоною нон ґрата. Також кубинська влада полегшує отримання віз для групи прочан з країни колишнього смертельного ворога. Натомість отримання індивідуальних віз, як і раніше, вимагає багатьох довготривалих процедур. Як повідомили організатори з  Архиєпархії Маямі, паломництво з Флориди на Кубу відбуватиметься повітрям і морем.