//

Терористи продовжують вбивати нігерійських християн – зростає християнсько-мусульманська солідарність

12 християн загинули під час перестрілки, яка сталася в місті Йола у північно-східній Нігерії. У будівлю, де молилася християнська спільнота, вдерся озброєний чоловік. Він застрелив 11 осіб, які померли на місці, і ще одна особа померла в лікарні. Ще п'ятеро поранених борються за життя. Поліція підозрює, що злочин в місті Йолі скоїв член мусульманської секти Боко Харам. Перелякані жителі міста, почувши про кривавий інцидент, сховалися на ніч у військових казармах.

 

Крім того, вчора ісламським партизанам вдалося вчинити вбивство високопоставленого чиновника зі служби безпеки Нігерії. Невідомі злочинці вбили його в офісі у Біу, коли він повернувся з молитви в мечеті. Інцидент стався в штаті Борно, де президент Нігерії ввів надзвичайний стан.

 

Терористична загроза з боку талібів африканської секти Боко Харам викликала в Нігерії зріст мусульмансько-християнської солідарності. Ісламська молодь захищає, творячи собою «живі щити», християнські церкви, коли там відбуваються молитви.


Натомість християни охороняють в п'ятницю мечеті. Ця ініціатива виникла в місті Мінна, в штаті Нігер на Заході країни. Молодь виступила із заявою, в якій підкреслено, що акції взаємного захисту мають показати нігерійцям, що політики не мають права використовувати релігію, щоб розділити націю. Аналогічна акція солідарності поєднала послідовників обох релігій на знак протесту проти зняття державних субсидій на бензин.

 

У Нігерії, другий день триває загальний страйк на захист дешевого палива. У багатьох містах втрутилася поліція. Представники Католицької Церкви не сумніваюся, що таке різке підвищення цін на паливо вдарило найперше по кишенях бідних нігерійців. Крім того, нагадують, що економії бюджетних коштів можна досягнути, якщо боротися з корупцією в державних лавах.

 

Нігерія є на 15 місці у світі за виробництвом нафти, але не має своїх власних нафтопереробних заводів. Понад 90 відсотків бензину імпортують, що призводить до прирівнювання цін до тенденцій на світових ринках. До тепер дешевий бензин фінансували через субсидії. Скасування субсидій, що становили 25 відсотків бюджету Нігерії, викликало шквал громадського невдоволення.


За матеріалами: Radio Watykańskie