//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (1 – 7 січня)

Неділя. Вночі з 31 грудня на 1 січня Римський Архиєрей Бенедикт XVI в базиліці св Петра відправив вечірню перед святом Пресвятої Богородиці Діви Марії (Римська Церква святкує цю урочистість 1 січня). В часі проповіді Папа пригадав: «Проповідь віри у Воплочене Слово є серцем місії Церкви, і вся церковна громада повинна знову відкрити для себе, з новим місіонерським запалом, це нагальне завдання. Особливо молоді покоління, які в особливий спосіб відчувають дезорієнтацію через нинішню кризу, не лише економіки, але і цінностей, повинні визнати в Ісусі Христі ключ, центр і мету всієї людської історії». Також Святіший Отець зауважив, з яким схвилюванням і передчуттям ми очікуємо нового року, ще раз замислюючись над тим наскільки швидкоплинне життя. Понтифік зазначив, що народження Христа змітає геть «наші тривоги про швидкоплинність і безповоротність часу» і народжує в нас «безмежну довіру до Бога, Який, як ми знаємо, любить нас».

 

Наступного ранку Святіший Отець очолив Святу Літургію, розпочинаючи новий рік Божим благословенням для всього світу. Перед проказування з вірними молитви «Ангел Господній», Його Святість звернувся до вірних такими словами: «Ми розпочинаємо цей 2012 рік, зосередивши погляд на Божому обличчю, яке об’являється у Вифлеємському Дитяті, та на Його Матері Марії, Яка покірно віддавшись в Його руки, прийняла Божий задум». Після молитви Папа привітав паломників їхніми рідними мовами, бажаючи щасливого Нового Року, багатого Божими благодатями, силою та світлом Євангелія.

 

В останній день 2011 року у Мадриді відбулося святкування Свята Сім’ї. З цієї нагоди в центрі іспанської столиці була відправлена Євхаристія, під час якої було зачитане звернення Бенедикта XVI до учасників свята. У своєму листі Папа наголосив на тому, що християнська сім’я «покликана до того, щоб брати живу і відповідальну участь у посланні Церкви, віддаючись на служіння Їй і суспільству як глибока спільнота життя і любові».

 

1 січня 2012 року Конгрегація віровчення у рамках Єпископської Конференції Сполучених Штатів Америки, створила Персональний Ординаріат The Chair of Sain Peter (Престол святого Петра) для англіканців, які перейшли в Католицьку Церкву. Також Святіший Отець першим ординарієм призначив все чесного отця Джефрі Стінсона.

 

В цей день вічно спочив 86-ти річний Архиєпископ Альфредо Баттісті, почесний Архиєпископ Митрополії Удіне (Італія).

 

Вівторок.  У вівторок,3 січня, було оприлюднено послання Папи Бенедикта XVI на ХХ Всесвітній день хворого, який Католицька Церква відзначатиме 11 лютого 2012 р. Головною темою послання є Святі Тайні зцілення – тобто Сповідь та Оливопомазання.

 

Газета «L'Osservatore Romano» оприлюднила дані про те, скільки коштів у 2011 році Папська рада «Cor Unum» виділила на допомогу постраждалим у світі та жертвам стихійних лих. Загальна сума склала 5,3 млн євро: 2,3 млн. євро на допомогу країнам Західної Африки і Гаїті, 1,5 млн. євро були виділені Фонду Івана Павла II на користь Сахелю, в Африці, ще 1,5 млн. євро передані Фонду "Populorum Progressio", який допомагає населенню Латинської Америки і Карибського басейну.

 

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції Святіший Отець Бенедикт XVI вирів пригадати кілька тем пов’язаних зі святом Різдва. По-перше, Папа зазначив, що Різдво є джерелом радості, бо можемо бути впевнені у тому, що Бог «понижується аж до рівня людини, щоб нас підвести до Себе». Також Понтифік вказав на те, що під час Різдва відбувся чудесний обмін між божественним та людським. «Слово взяло на Себе нашу людськість, а взамін людська природа була піднесена до божественної гідності.» Цей чудесний обмін особливим чином уприсутнюється у Пресвятій Євхаристії, адже беручи участь у Службі Божій, «ми підносимо Богові хліб і вино, плоди землі, щоб Він прийняв їх і перемінив, даруючи Себе Самого та стаючи нашою поживою, щоб отримуючи Його Тіло і Кров, ми стали учасниками Його Божественного життя». Іншим аспектом Різдва, на який звернув увагу Папа, є те, що коли ангел явився пастухам, то їх «осіяла Господня слава». «Христовий прихід розсіює темряву світу, наповнює Святу ніч небесним блиском та поширює на людські обличчя сяйво Бога Отця», – зазначив Бенедикт XVI.

 

Єпископські конференції Мексики та Куби оприлюднили програму апостольської поїздки Святішого Отця в ці країни, яка відбудеться з 23 по 28 березня. Це буде 23-й по рахунку закордонний візит Бенедикта XVI.

 

В середу Святіший Отець прийняв прохання про відставку з посади єпископа-помічника Лос-Анджелесу (США) владики Ґабіно Завала.

 

Коад’ютором єпископа Сан-Дієго було призначено владику Сіріло Флорес, який до того виконував обов’язки єпископа-помічника Орандж.

 

Четвер.  5 січня Папа Бенедикт XVI призначив Апостольського нунція в Аргентині. Ним став Архиєпископ Еміль Пол Тшерріг. 65-річний ватиканський дипломат також є нунцієм у Швейцарії.

 

Також в цей день Святійший Отець призначив колишнього секретаря Конгрегації у справах єпископів Архиєпископа Мануеля Монтейро де Кастро старшим пенітенціарієм. Раніше цю посаду обіймав Архиєпископ Фортунато Балделлі.

 

П’ятниця. «Дорогі брати й сестри, з радістю звертаюсь з найщирішими вітаннями до Східних Церков, які, згідно з юліянським календарем, завтра святкуватимуть Святе Різдво. Нехай же кожна родина і кожна громада буде переповнена світлом і миром Христа Спасителя!» – цими словами 6 січня, після молитви «Ангел Господній», Святіший Отець привітав християн Східних Церков.

 

У п’ятницю кардинал Жозе Сарайва Мартінш, C.M.F., втратив право голосу на конклаві через досягнення 80-ти річного віку.

 

Субота. В суботу отець Джон Обалла Оваа був обраний єпископом Нгонг (Кенія).

 

Отця Генрі Аруна було призначено єпископом Маккені (Сьєра-Леоне). Він зайняв місце владики Георга Біґуззі, який подав у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

Пропонуємо до вашої уваги текст послання Святішого Отця з нагоди 98-го Всесвітнього дня мігрантів та біженців.