//

Ув’язнені китайські єпископи – Люди року 2011

На завершення року багато видань публікують списки осіб, які певним чином прославились у 2011 році. Переважно це особи, що представляють світ політики або культури. Католицька агенція AsiaNews вирішила цього року зламати цю тенденцію і до свого «рейтингу» обрала осіб, про яких ніколи не писали в ЗМІ, які ніколи не мали громадського визнання, про яких забули, незважаючи на те, що вони роками добиваються істини, гідності та справедливості. Іншими словами «Визначні невідомі».


«Людиною 2011» агенція обрала двох китайських єпископів із підпільної Католицької Церкви, котрих заарештували вже багато років тому, і з того часу про них нічого не чути.


Один з них – єпископ Хебею, Джеймс Су Жімін (на фото справа). Йому майже 80 років. Поліція заарештувала його 8 жовтня 1997 року. З того часу нічого не відомо ні про причини його затримання, ні про місце його перебування. У листопаді 2003 року його бачили у пекінській лікарні, оточеного працівниками служби безпеки. Після короткої зустрічі з родичами єпископа забрали і від тоді від нього надалі немає звісток.


До останнього арешту єпископ Су Жімін провів 26 років по в’язницях та таборах за те, що ніяк не хотів приєднатися до Китайської патріотичної Католицької Церкви, метою якої є встановити національну Церкву, відокремлену від Папи. У 1996 році, перебуваючи у розшуку, він надіслав відкритого листа до китайського уряду, вимагаючи поваги людських прав та релігійної свободи. Загалом він провів 40 років у в’язниці.


Другий – Косма Ши Енкзянг (на фото зліва), також єпископ Хебею. Йому зараз 90 років. Заарештували його 13 квітня 2001 року. Про його долю також нічого не відомо, його родина та парафіяни не перестають просити поліцію подати яку-небудь інформацію про нього.

 

З 1957 по 1980 рік єпископ Ши Енкзянг провів у таборі примусової праці і в шахті. У 1983 його знову арештували і утримували під домашнім арештом впродовж трьох років. У 1989 році, коли підпільні католицькі єпископи зорганізували свою Єпископську конференцію, його знову арештували і утримували аж до 1993 року. Востаннє його заарештували у 2001 році. Загалом єпископ провів у тюрмі 51 рік.