//

Домініканці відсвяткували "День народження"

795 років тому – 22 грудня 1216 року – папа Гонорій III затвердив Орден Проповідників, один з найбільших і найшанованіших Церквою. Домініканці у всьому світі цього дня дякують Богові за свого засновника, святого Домініка, і за свій Орден.

 

Орден Проповідників (латинське скорочення ОР — від Ordo Praedicatorum) був заснований св. Домініком де Гусманом (звідси назва "домініканці") і затверджений Папою Гонорієм ІІІ у 1216 році. Він є першим Орденом в історії Церкви, першочерговим завданням якого було проголошення Євангелія "словом і прикладом".

 

Домініканці мають великі заслуги в оновленні християнського життя у середні віки. Вони також провадили  місіонерську діяльність на Сході Європи, в Азії, у Північній та Південній Америці – там вони прославилися захистом переслідуваних індіанців.

 

Св. Домінік прагнув, щоб його брати наслідували приклад життя і вчення Христа й апостолів. Св. Тома Аквінський це бажання передав у формулі contemplata aliis tradere — передавати іншим плоди споглядання (молитовної зустрічі з Богом). Таке прагнення вимагає гармонійної єдності стилю життя, молитви, пізнання правди Божої та проповіді. Проголошення Слова Божого не має кордонів, приймаючи різні форми: від проповіді широким верствам населення на місіях серед поган до викладання теології і філософії з університетських кафедр і письменницької роботи. Символами цього розмаїття форм є вервиця та "Сума теології" св. Томи Аквінського, дві перлини, подаровані Орденом Церкві.

 

Устрій Ордену є централізованим, але разом із тим демократичним. Всі відповідальні особи — настоятель монастиря, настоятель провінції або вікаріату, Генеральний Магістр Ордену — обираються на певний термін спільнотою братів на Капітулі, який має законодавчу владу і приймає рішення щодо важливих питань життя спільноти.

 

Монахи в білих габітах і чорних плащах завжди відзначилися високим інтелектуальним рівнем, серед них було багато видатних богословів. Орден подарував Церкві багатьох святих. Серед них найвідоміші мученики св. Петро з Верони, корейські, в’єтнамські мученики; проповідники — св. Вікентій Феррер, Савонарола; місіонери — св. Людовик Бертранд, св. Гіацинт (Яцек) Одровонж; вчені — св. Тома Аквінський, св. Альберт Великий; містики — Майстер Екгарт, Ян Таулер, Людовик з Ґранади; митець Фра Анджеліко, автор неперевершених живописних шедеврів. З Ордену також вийшли чотири римські папи, багато кардиналів, єпископів, відомих проповідників, місіонерів, професорів теології.


Сьогодні Орден Проповідників нараховує понад 6,5 тисяч братів, які працюють у більш, ніж 100 країнах на всіх континентах.  Найбільший домініканський університет розташовано в столиці Філіппін — м. Маніла. У Римі існує Папський університет св. Томи Аквінського, так званий Анґелікум, в Єрусалимі — Біблійна і Археологічна Школи.
Генеральним Магістром зараз є французький домініканець, отець Бруно Кадоре – вісімдесят шостий наступник святого Домініка.

 

З домініканською духовністю пов’язані жіночі затворницькі монастирі і конґреґації домініканських сестер. Домініканками були такі великі містики, як св. Катерина Річчі і св. Катерина Сієнська, покровителька Європи, одна з перших жінок, проголошена Учителем Церкви.

 

Спільнота домініканців Росії та України належить до Ордену (Чину) Проповідників. Її очолює Генеральний Вікарій, котрого раз на чотири роки обирають брати Вікаріату. Присутність домініканців на території Русі-України бере свій початок з XIII сторіччя. За часів радянської влади сюди приїжджали служити домініканці з сусідньої Польщі. За час існування Вікаріату на території Росії і України тут працювали й працюють брати з Польщі, Росії, України, Великобританії, Франції, Аргентини, США та Італії.

 

Присутність домініканців на наших землях виражається насамперед у допомозі місцевій Церкві у дусі домініканської харизми. В Україні діють 4 монастирі. Найбільший із них — у Києві, де проживає Генеральний Вікарій і знаходяться дві важливі інституції — Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського (що є філіалом Angelicum, Папського Університету св. Томи Аквінського у Римі) та видавництво "Кайрос", де крім книжок видається також двотижневик "Католицький Вісник". Брати у Чорткові, Фастові та Ялті займаються парафіями. У Фастові також існує Дім для дітей.


За матеріалами dominic.ua та wiara.pl