//

Підсумки Єрусалимської філософсько-богословської конференції

20 грудня оприлюднено комюніке за підсумками Єрусалимської філософсько-богословської конференції. Учені й богослови християнства, юдаїзму та ісламу з різних країн, які збиралися на початку цього місяця при Гробі Господньому в Єрусалимському центрі Нотр-Дам на конференції "Бог всесвіту і природні закони. Віра і наука в монотеїстичних релігіях ", прийняли рішення докладати зусилля для спільної справи: вчити нести добро як основне філософське зерно в житті кожної людини. Організаторами конференцій стали, крім господарів, Інститут науки і віри Папського університету "Цариця апостолів" і Папська рада з питань культури за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Італії.

 

Представники трьох віросповідань, йдеться у повідомленні, погодилися в твердженні, що віра і наука переплітаються між собою, відповідно до вислову Галілео Галілея про те, що природа слухняно висловлює Божий задум. Розвиток науки без розуміння сенсу і мети Творіння призводить до парадоксу поділу та непорозуміння між суміжними науками - філософією і богослов'ям, - йдеться в комюніке. Сучасна фрагментація і спеціалізація знань створює різниці між вченими, позбавляє їх мудрості як засобу вміння оцінювати і насолоджуватись ароматом творіння, частиною якого є і людина. Як наука, якщо не шукає сенсу і мети творіння, призводить до парадоксальних ідей навіть в процесі університетського навчання, так і богослов'я, відірване від науки, перешкоджає суміжним проектам реалізації взаємовигідних способів пізнання невідомого і незрозумілого.

 

Католицький університет, як зазначено в документі, повинен усучаснити свої освітні програми, маючи, однак, силу продовжувати яскраво підкреслювати особливість власної богословської науки. Подібне симетричне завдання стоїть перед світськими вузами, підкреслено в комюніке. Це те, чого зараз так не вистачає в культурно-науковій панорамі товариств. Вклад мислителів в осмислення процесів глобалізації та економічної кризи при технічних досягненнях, які так і не змогли вирішити проблеми, є терміновим завданням теологів, філософів та інших вчених.

 

Як затвердили в загальному комюніке філософи і богослови - представники трьох віросповідань, необхідно, щоб зерна добра, посіяні в борознах цієї конференції, принесли багатий урожай конкретного блага як життєстверджувальної  філософської тенденції.
 

 

За матеріалами: Ватыканскае радые