//

Бібліотека Ватикану чекає дослідників

Бібліотеки приховують ще багато скарбів, але бракує вчених, які могли б виявити їх, – говорить професор Паоло Віан, директор відділу рукописів бібліотеки Ватикану. Він розповів про це відповідно до знаменитого відкриття у його відділі. Там знайшли єдиний у світі оригінал найважливішої праці Спінози – "Етика". Вона чекала на відкриття майже 90 років. Уже з 1922 року вона була насправді доступною для дослідників. До Апостольської бібліотеки потрапила без титульного аркуша і в каталозі була тільки одним з багатьох анонімних богословських трактатів. Її віднайшли завдяки дослідженням Нільса Стенсена, данського анатома і геолога, який передав "Етику" інквізиції.

 

На думку бібліотекаря Ватикану, таких відкриттів може бути набагато більше. Ватиканська колекція – це реальна копальня. Історики, однак, щораз рідше використовують бібліотеки та архіви. До цього їх спонукає нова система гуманістичних досліджень і бюрократичні навантаження. Ніхто не хоче проводити дослідження впродовж багатьох місяців або навіть років. Тоді як для історика бібліотека та архів – основні лабораторії. Без його фізичної присутності, без запиту, порівняння, не буде нових відкриттів – попереджає професор Віан. Він нагадує, що від понтифікату Лева XIII ватиканські книгозбірні доступні для всіх дослідників, незалежно від їхніх поглядів. Потрібна тільки професійна компетентність – додає бібліотекар Ватикану.

 

Для професора Паола Віана працювати в папській книгозбірні є сімейною традицією. Його батько Нелло працював тут до 1976 року як секретар Апостольської бібліотеки. Істориком є також його брат Джованні Марія, який, однак, чотири роки тому відмовився від наукової кар'єри заради того, щоб керувати ватиканською газетою "L'Osservatore Romano".

 

За матеріалами: Radio Watykańskie