//

В Італії дезінформують про фінансові справи Церкви

В Італії молодий священик заробляє 800 євро на місяць, парох тисячу, а єпископ тисячу п'ятсот євро. Про це в інтерв'ю для «Corriere della Sera» розповідає кардинал Анджело Баньяско, президент Італійської конференції єпископів. Розмова стосується очікуваного звільнення релігійних установ від сплати податку на майно.


Оскільки уряд Маріо Монті ввів цей податок щодо купівлі перших помешкань, то були очікування, що цю норму треба застосовувати і до Церкви. А також в суспільстві побутує думка, що Церква не платить жодних податків. Кардинал Баньяско рішуче це заперечує. «Церква платить ICI [податок на майно]».

 

Він додав, що звільнення від цього податку благодійних інституцій, а не тільки Церкви, це не привілей, а форма визнання їхньої соціальної діяльності». «Треба відповісти на питання, чи світ солідарності має так само оподатковуватися, як світ бізнесу», зазначає  глава єпископату Італії.

 

«Для кого становить конкуренцію їдальня для вбогих або дитячий майданчик біля ораторії»? – запитує кардинал. На його думку, дискусія про звільнення Церкви від податку на майно є виявом дезінформації. «Церква є легкою мішенню, тому що не має чого приховувати», – сказав кардинал Баньяско.

 

За матеріалами: info.wiara.pl