//

У Литві розпочався Рік бл. Георгія Матулайтиса

У Церкві в Литві оголосили Рік бл. Георгія Матулайтиса. Урочистість відбулася у вільнюському соборі на півдні, де зібрався весь литовський єпископат. Хоча свято Непорочного Зачаття у Литві є звичайним робочим днем, до собору прийшли багато священиків, монахинь і мирян. Урочисту Євхаристію провадив Апостольський Нунцій Архиєпископ Литви Луїджі Бонацці.

 

Про актуальність життя і вчення бл. Георгія розповів перед Літургією о. Кестутіс Бріліус. На початку Літургії зачитали декрет єпископату Литви, що проголошує Рік бл. Георгія Матулайтиса у всій Церкві Литви. "Завдяки цьому фактові бл. Георгія, відповідно до його святості та пастирської мудрості, представлять в Литві як покровителя нової євангелізації, яка є величезною потребою, можливістю і надією Церкви в цій країні". Це було головною темою проповіді, яку кардинал Аудріс Юозас Бачкіс виголосив під час Літургії, що розпочала Рік бл. Юргіса.

 

Цей Рік святкуватиметься не тільки в Церкві Литви, але і в Конгрегації священиків маріан. У спеціальному листі з цієї нагоди генеральний голова о. Анджей Пакула написав: "Ми не сумніваємося, що в нашій історії бл. Георгій мав провіденціальну роль. Він не тільки врятував нашу спільноту від руйнування, але й через особисту святість приніс цілюще натхнення: справжню любов Христа, дух служіння Церкві там, де існує найбільша потреба, відданість справі Бога безперервно. Усе в дусі Марії і таємниці Її Непорочного Зачаття".

 

Георгій Матулайтис народився 1871 року в Литві, в селі Лугіне, недалеко від Маріямполе. У двадцять років вступив до семінарії в місті Кельце. Пізніше навчався у Варшаві і Санкт-Петербурзі, де його висвятили в сан священика. У Фрейбурзі, Швейцарія, отримав ступінь доктора богослов'я. Працюючи у Варшаві, розвинув соціальну діяльність, був душ пастирем молоді та співтворцем християнської демократії. 1909 року в змові проти царської влади, він вступив до Конгрегації маріан, яку врятував від руйнування і сприяв її розвитку. У 1918-1925 роках – був єпископом Вільнюса, а потім упродовж двох років апостольським спостерігачем у Литві. Він сприяв поліпшенню взаємин Литви з Ватиканом, організовуючи нову церковну провінцію і підготовляючи висновок конкордату. Він також заснував дві жіночі релігійні установи: Згромадження Служебниць Ісуса в Євхаристії, а також Убогих Сестер Непорочного Зачаття. Він помер в Каунасі 1927 року.

 

Іван Павло II зарахований до лику блаженних о. Георгія Матулайтиса 28 червня 1987 року. Бл. Георгія вважають покровителем литовсько-польського поєднання, а також особливим прикладом для монахів, єпископів і дипломатів.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie