//

Китай погодився на висвячення єпископа за згодою Папи

У середу 30 листопада в Китаї буде висвячений єпископ за згодою Ватикану. 47-річний священик Пітер Ло Ксуеган стане єпископом-коад'ютором в єпархії Ібінь (провінція Сичуань). Новий єпископ отримає право успадкувати катедру 95-річного єпископа Джона Чена Шічжуна, який був висвячений в 1985 р. також за погодженням Ватикану.

 

Цього року китайська «Католицька патріотична асоціація» висвятила кілька єпископів без згоди Святішого Престолу. Ватикан заявив про автоматичне відлучення від Церкви всіх висвячених без папського благословення єпископів та тих, які брали участь в церемоніях.

 

Як повідомляє Седмица.ru, майбутня хіротонія не обіцяє пройти гладко. Джерела стверджують, що влада хоче, щоб церемонією керував один з відлучених від Церкви єпископів - рукопокладений в червні без згоди Ватикану Поль Лей Шиїн.

 

Близько 13 мільйонів з 1.3-мільярдного населення Китаю є католиками згідно зі статистикою Ватикану, але за офіційними даними китайської влади, католицизм в країні сповідують всього 6 мільйонів. Поруч з підпорядкованою владі «Католицькою патріотичною асоціацією» в країні існує «підпільна» Церква, що знаходиться у сопричасті з Римом. На практиці різке розмежування між цими групами в останні роки поступово зникає. За винятком кількох незаконно висвячених в листопаді минулого року єпископів, більшість єрархів асоціації визнані Ватиканом.