//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (20 - 26 листопада)

Протягом тижня, що минув УГКЦ переживала такі події:


Неділя, 20 листопада 2011 року:


Блаженніший Святослав (Шевчук) відслужив Архиєрейську Літургію в Нью-Йорку. Він молився в місцевому греко-католицькому храмі Святого Юрія у співслужінні митрополита Філадельфійського Степана (Сороки), єпископів Павла (Хомницького) і Василя (Лостена) із Стемфордської єпархії, священиків і місцевих вірян.

 

Також цього дня Блаженніший Святослав отримав почесний ступінь доктора гуманітарних наук (Honoris Causa) Фордгамського університету в США, а в університетському храмі відбулося благословення архиєпископського герба Блаженнішого Архиєпископа-емерита кардинала Любомира (Гузара). Молитву благословення герба прочитали Глава УГКЦ та Архиєпископ Нью-Йорка Тимоті Долан, Президент Конференції католицьких єпископів США.

 

Сестри Служебниці в Україні та цілому світі урочисто відзначили свято Блаженної Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження.

 

10 молодих юнаків і дівчат, членів молодіжної спільноти «Світло вервиці» с. Перерісль, в каплиці Сестер Служебниць у м. Надвірній урочисто прийняли обітницю «руху чистих сердець».

 

В церкві Святих верховних апостолів Петра і Павла у м. Попрад (Словацька Республіка) молилися за жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках. Така молитва відбувається у цій парафії щороку.

 

Вискокопреосвященніший Владика Ігор, Архиєпископ Львівський, здійснив душпастирські відвідини громади каплиці Святих Безсрібників Косми і Дам’яна (м. Львів, вул. Лисенка, 45), яка є душпастирським осередоком медичних капеланів.

 

У неділю з нагоди празника Собору Святого Архистратига Михаїла і інших безплотних сил Пасторальний Координатор о. Марко Ярослав Семеген відвідав громаду УГКЦ в центрально-італійському місті Сієна, очоливши тут святкову Божественну Літургію та Чин водосвяття.

 

У ввечері 20 листопада  преосвященний владика Діонісій (Ляхович) з гостинним візитом прибув до міжнародного центру «Russia Cristiana» («Християнська Росія»), що у північно-італійському містечку Серіате (Seriate). Зустрів Архиєрея священик Романо Скальфі, засновник фонду, який розповів про «Християнську Росію», засновану у 1957 р. Фонд мав за ціль знайомити Захід з православною культурою та духовністю, який по сьогоднішній день займається науковими дослідженнями християнської Русі.

 

З благословення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця Української Греко-Католицької Церкви, в днях з 17 по 21 листопада 2011 року українську греко-католицьку громаду м. Флоренція на запрошення капелана о. Володимира Волошина відвідали Голова Пасторально Місійного Відділу УГКЦ Преосв. Владика Йосиф Мілян та Виконавчий секретар о. Василь Поточняк. 20 листопада громада святкувала свій храмовий празник св. Арх. Михаїла. З нагоди цього свята відслужена Архиєрейська св. Літургія, яку очолив Владика Йосиф.

 

21 листопада в день празника святого Архистратига Михаїла та всіх безтілесних сил, владика Ігор, Архиєпископ Львівський освятив церкву Введення у храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна, 5,)

 

Владика Венедикт Єпископ-помічник Львівської архиєпархії з нагоди храмового празника відвідав с. Бистриця (Дрогобицького р-ну). Це була перша парохія, де розпочалось священиче служіння майбутнього архиєрея.

 

Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун та священнослужителі, які працюють в Єпархіальному управлінні і душпастирюють у довколишніх парафіях відслужили Божественну літургію у храмі св. Йосафата м. Жовкви. Спільна подячна молитва відбулася з нагоди одинадцятої річниці утворення єпархії. Урочистості події додала присутність трьох іменинників – Владики Михаїла, о. Михайла Ткачіва, синкела у священичих справах, та о. Михайла Шевчука, віце-канцлера єпархії.

 

Від 23 листопада 2011 року Сокальсько-Жовківська єпархія вводить у застосування новий герб. Попередній герб буде представляти єпископа Михаїла Колтуна, а новий буде використовуватися як символ цілої єпархії. Рішення створити герб єпархії випливає із постанови 38 сесії Синоду Єпископів від 3-4 березня 2008 р. «про опрацювання і застосування геральдики єпархій УГКЦ».

 

24 листопада 2011 року у храмі Преображення Господнього м. Кам’янка-Бузька була відслужена урочиста Архиєрейська літургія з нагоди 20-тої річниці священичих свячень та Першої Божественної літургії митрофорного протоієрея Володимира Касіяна. У святкуванні взяли участь: Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун, священики деканату, представники місцевої влади, парафіяни та гості.

 

Близько 50 науковців та експертів з Ужгорода, Івано-Франківська, Дрогобича, Тернополя та Львова 24-25 листопада обговорювали в УКУ перспективи розвитку богословської науки на конференції «УГКЦ: 20 років після підпілля. Здобутки, труднощі та перспективи становлення духовно-богословської ідентичності».


25 листопада на празник священномученика Йосафата владика Ярослав (Приріз), адміністратор Самбірсько-Дрогобицької єпархії, освятив у Дрогобичі новозбудований храм Вознесіння Господнього, що розташований по вул. Северина Наливайка.

 

Також у п’ятницю Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у каплиці Св. свщмч. Йософата, що у м. Стрий, з нагоди храмового празнику.

 

26 листопада, у день особливої молитви за упокій душ всіх загиблих під час Голодомору 1932-1933 років, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, та Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, взяли участь у загальнонаціональній поминальній молитві. Спільна молитва відбулася на території Національного музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні».

 

А також:

 

Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії перебував з трьохденним візитом у Кракові (Польща), щоб взяти участь в урочистостях з нагоди відзначення 800-ої річниці від дня народження блаженної Саломеї княгині галицької, батьки якої походили з України.

 

Напередодні проголошення Львівської Митрополії, вийшов друком Шематизм Львівської Архиєпархії УГКЦ. Шематизм є важливим джерелом інформації про Архиєпархію, священнослужителів, монаші чини та згромадження.

 

Українська Греко-Католицька Церква закликає Президента Віктора Януковича та уряд України виконати обов’язок держави перед ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС та учасниками бойових дій в Афганістані. Про це заявив секретар Синоду єпископів УГКЦ Богдан (Дзюрах) в інтерв’ю кореспонденту УНІАН.

 

З метою духовної підготовки вірних нашої Церкви до відзначення 1025-річниці Хрещення Руси-України Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ доручив Патріаршій Катехитичній комісії у рамках Біблійного Апостоляту представити план заходів на Рік Божого Слова та доручив опрацювати план молитовного читання Святого Письма у сім’ї. На п’ятдесят четвертій сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що відбулася у Львові-Брюховичах 27-28 жовтня 2011 року, було прийнято рішення: “Поблагословити План щоденної молитви з читанням Святого Письма в сім’ї з 27 листопада 2011 року до 28 липня 2013 року в рамках підготовки до святкування 1025-ліття Хрещення Русі-України та рекомендувати його для популяризації та використання у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ” (рішення № 7).