//

Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм

Субота одинадцятого тижня -- Мт. 19, 3-12


«Тому покине чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і будуть вони двоє одним тілом».


У сучасному світі дуже велика кількість розлучень. Тепер багато людей, одружившись, навіть взявши церковний шлюб, потім розлучаються і як оправдання знаходять на це багато причин. Ці люди, які,здавалося б, кохали один одного, за декілька років, а то буває за декілька місяців, розходяться. Що є причиною цього?

 


Я думаю, що однією з причин є те, що люди не можуть усвідомити собі, що Бог їм подарував одне одного. Вони можуть розповідати як відбулася їхня зустріч, як вони познайомилися, як не раз може це випадково сталося. Але випадково нічого не стається, все дає Бог і тому все те, що ми називаємо випадковостями, збігом обставин – все це Божий план. І коли Бог звів разом двох осіб таких різних, які виховані в інших родинах, в інших обставинах, часто різної національності, значить Бог мав свій план щодо них. І коли Господь дав, щоб вони не тільки познайомилися, але прийняли рішення жити разом, прийшли до храму Божого і отримали церковний шлюб, це вже – Божа гарантія, навіть більше, це немов би Божа печатка, якою Він потверджує, бере відповідальність за те, що вони спроможні жити разом.

 


І саме в тому криється проблема, що люди не вірять в цю гарантію Божу, вони дивляться відповідно до своїх проблем чи важких ситуацій, клопотів, які в дану мить переживають. Тому дуже важливо побачити за цим Господа, Який дав їм зустрітися, Який через благословення в Церкві, через шлюб сповнює їх благодаттю і силою до життя спільного. Лише ця віра дасть людині спроможність до життя спільного.

 

+ Венедикт