//

Родини мігрантів взяли участь у нічній пішій прощі Івано-Франкцівськ – Погоня

1-2 жовтня, в Івано-Франківську у Молодіжному християнському центрі св. Івана Боско відбулася зустріч мігрантів, яка завершилася нічною пішою прощею Івано-Франківськ-Погоня.

 

Як повідомляє п. Ігор Лазоришин, у зустрічі колишніх і теперішніх заробітчан та їхніх родин взяло участь понад сто представників з різних регіонів України. Організатор - Пасторально-місійний відділ УГКЦ у співпраці з Референтурою Івано-Франківської єпархії УГКЦ, БФ «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ та спільнотою колишніх заробітчан Італії «Пієта» при МХЦ св. Івана Боско УГКЦ м. Івано-Франківська.

 

Як передає п. Ігор у коментарях настоятеля Погінського монастиря отця Никодима, що у духовному молитовному єднанні учасників ХVI Міжнародної прощі святої вервиці «За єдність Церкви» взяли участь представники з України, Америки, Словенії, Польщі, Італії, «серед яких я вітаю і чисельних прочан нічної пішої прощі мігрантів, їхніх родин та всіх небайдужих вірних», - говорить о. Никодим і зауважує, «що духовний форум за своїм змістом цілком відповідає задекларованій назві».

 

Як повідомляє п. Лазоришин, зустріч заробітчан на тему: «Кожен заробітчанин – частка духовної України» відбувалася під духовним проводом референта у справах мігрантів Івано-Франківської єпархії УГКЦ о. Йосафата Мощича і директора видавництва «Нова Зоря» о. Ігоря Пелехатого. Своє духовне благословення надіслав також виконавчий секретар ПМВ УГКЦ о. Василь Поточняк: «Хай Бог благословить цю зустріч та підкаже цінні дороги, якими маємо ступати».

 

За словами п. Ігоря, у зустрічі в Івано-Франківську взяли участь сотрудник МХЦ св. Дона Боско УГКЦ о. Василь Слобода, сотрудник парохії Святого Вознесіння селища Брошнева-Осади  Рожнятівського деканату УГКЦ о. Володимир Майка, духівник всецерковного реабілітаційного центру «Назарет» Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ о. Володимир Вірста, парох села Марківців Тисменицького деканату УГКЦ о. Мирослав Пронюк, мігранти та прочани з різних областей України, представники молитовних спільнот та представницької влади, науковці, медики, молодь тощо.

 

Духовний форум розпочався Літургією у каплиці Христа Чоловіколюбця МХЦ св. Івана Боско. Конференцію на тему: «Християнська відповідальність сім’ї за наслідки трудової міграції» модерувала письменниця Оксана Пронюк-Кузьма. Вона, зокрема, торкнулася проблеми гірких ужинків українського заробітчанства не тільки через призму відповідальності держави, а головно – через відповідальність кожного учасника родинної спільноти.

 

О 22 годині учасники зустрічі під проводом духівників вирушили у нічну пішу прощу до Погоні.

 

У василіанському монастирському храмі Христа Царя паломники молилися Молебень до Пресвятої Богородиці. о. Ігор Пелехатий у своїй катехизі звернув увагу на підвалини християнської сім’ї. Відтак  біля статуї Ангела-Хоронителя відбулася Панахида за душі померлих українців-заробітчан, пропалих безвісті. Завершилася молитва покладанням десятків лампадок за тих, хто відійшов у вічність.

 

У м. Тисмениця паломники розважали над темою: «Таїнство терпіння у житті християнина як шлях до духовного збагачення». Відтак у Тисменицькому храмі архистратига Михаїла було відслужено Молебень до Пресвятого Серця Христового.

 

Недільну Святу Літургію очолив о. Йосафат Мощич у співслужінні з іншими духовними провідниками зустрічі трудових мігрантів.

 

Джерело: http://palomnyk.at.ua/