//

Різдв`яне Послання Апостольських Екзархів Франції, Німеччини, Великобританії та Апостольських Візитаторів в Італії, Іспанії та в Ірландії

Різдв`яне Послання Апостольських Екзархів Франції, Німеччини, Великобританії та Апостольських Візитаторів в Італії, Іспанії та в Ірландії.

 

Всечесному Духовенству,

Преподобному Чернецтву

і Боголюбивим вірним Мир у Господі і наше Архієрейське благословення!

 

Христос Раждається!
В Євангелії св. Луки читаємо: «Аж ось, ангел Господній їм з’явився і слава Господня їх осіяла й великій страх огорнув їх. Ангел же сказав їм: «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу.» Лк. 2.9-10).

 

Празник Різдва Христового усе заново наповнює нас радістю і заряджає новою силою. При віфлеємських яслах ми краще як деінде розуміємо глибину Божої мудрості, що керує усім буттям на землі.

 

Той самий ангел Господній, що зійшов колись до пастирів, сходить і нині на землю та повторює нам oцe давно вже проголошене слово: Бог є між нами, нам невидимий, але напевно серед нас присутній, Він, той самий, вчора і сьогодні, Він є той «знак протиріччя», про якого говорить старець Симеон.

 

Той самий ангел Божий і сьогодні, у сумній темряві нашого часу, серед страху й огірчиння, виганяє з людських сердець ненависть і брехню, байдужість та зневіру і вселяє туди надію. Ось наші родини в Україні надіються побачити своїх рідних, ось виключений зі школи через лихий донос студент сподівається таки закінчити  університет, а ув’язнений політик видить крізь ґрати волю.

 

Той самий ангел Божий у тиху різдвяну ніч і сьогодні співає славу на висотах Богові і мир людям на землі, співає про справедливість між народами, рівність та любов. Той самий ангел Божий виразно вказує, що Бог не тільки в храмах живе, але перебуває всюди, де люди його призивають: Він у стаєнці убогій, у хатині нужденній, в тюрмі й в лічниці, там, де люди голодують і мерзнуть, де правда досі закована в кайдани.

 

В різдвяну ніч являється нам світло велике, про яке вже давно писав Ісая пророк: «Народ, що у пітьмі ходить, уздрів світло велике; над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло» (Іс. 9,1). Чимало людей досі живе без світла: в темряві, в країні пітьми вони живуть. День у день ми це з болем спостерігаємо.

 

Слід пам’ятати, що всі ми несемо важку ношу відповідальности за Церкву Христову. Десятиліттями вона виживала в катакомбах, наші релігійні надбання значною мірою було знищено. Проте вона вижила і сьогодні дає світові надію, оскільки динамічно відроджується. Відроджується в період, коли світ охопила нова хвиля міжнародних конфліктів, нещастя голоду, недуг, безробіття. За фасадами досягнень сучасності нагромадилося безліч моральної гнилі, упадку, зіпсуття, брехні. І все-одно - у цій темряві світить світло! Можна сказати, світить багато світил: всепрощення, доброти, любови, примирення, зрозуміння. Всюди, де тільки є люди доброї волі, туди заходить небесний промінь того Божого світла, що освічує кожного. Для нас, християн, істинним світлом є Христос, Син Божий. А ми є свідками світла чи, як каже Євангеліє, ми є синами світла. Ми несемо це світло серед темряви наших днів. Мерехтить воно в наших руках наче та віфлеємська зірка. Це світло правдиве, воно є віддзеркаленням  нашої віри, нашої надії.

 

Саме з Божим світлом приходимо сьогодні до Вас, Брати й Сестри, щоб за старим звичаєм скласти Вам сердечні різдвяні побажання. Нехай Божа Дитинка, Христос, наш Спаситель, завітає до кожної української хати і до кожної душі, зосібна до тих скорбних сердець, що терплять. Нехай радість і мир наповнять Ваші серця, а в душі нехай кріпиться надія. Особливе привітання і святочні побажання приносимо хворим та немічним, замкненим несправедливо в тюрмах, в божевільнях, позбавленим праці та громадянських прав.

 

Різдво Христове приносить розраду і мир усім. Тиха ніч, свята ніч, сповила землю, ясна зоря над вертепом засяла, ангели пісню співають, пастирі дивуються, волхви з дарами поспішають, Ірод лютує і тривожиться, небеса ликують, земля веселиться, бо народився Христос Спас з Діви чистої. Ось уся вселенна віддає поклін Царю віків: небо посилає звізду, небесне воїнство приносять пісню, земля дає вертеп, пустиня – ясла, рід людський - Діву непорочну, чеснішу Херувимів і Матір Бога нашого.

 

Радіймо отже всі й веселімося, вітаймо один одного з Різдвом Христовим, пісню співаймо і торжествуймо, бо «Бог предвічний народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій увесь». Він Бог всемогутній, цар неба й землі, а ім'я йому Еммануїл, тобто «з нами Бог». На Нього ми уповаємо і в його руки віддаємо долю свою та нашого Народу, Нашої Церкви, нарешті волаємо: Ти єси Бог наш,  а ми люди твої! На Тебе ми всю надію покладаємо.

 

Христос раждасться - Славіте Його!

 

Різдво Христове 2011 р.

Дано при катедральних соборах
у Парижі, Мюнхені, Лондоні й Римі
дня 4 грудня 2011 року, Введення в храм Пресвятої Богородиці

 

Кир МИХАЇЛ
Апостольський Екзарх для українців у Франції, Швайцарії та країнах Бенелюксу

Кир ПЕТРО
Апостольський Екзарх для українців у Німеччині і Скандинавії

Кир ГЛІБ
Апостольський Екзарх для українців у Великій
Британії і Апостольський Візитатор для українців в Ірландії

Кир ДІОНІСІЙ
Апостольський Візитатор для українців в Італії та Іспанії

 

Джерело: ukrainische-kirche.de