//

Римські монахи переховували євреїв

Понад 220 генеральних домів чоловічих і жіночих згромаджень, що знаходилися в Римі, - з приблизно 750 - надавали притулок людям єврейського походження, котрі переховувались під час нацистської окупації.
Дані наводить видання "L'Osservatore Romano" у статті під назвою "Ким були євреї, котрих переховували монахи?». Стаття опирається на публікацію, підготовлену L'Associazione culturale Coordinamento Storici Religiosi (в мережі: www.storicireligiosi.it), яка займається цим питанням з 2002 року, повідомляє wiara.pl.

 

Книга містить велику кількість інформації як про перехованих, так і про переховувачів, починаючи з Риму, який – на думку ватиканського видання - "був унікальним випадком з ряду причин, зокрема з огляду на кількість євреїв, котрі там живуть та прибули в ті роки у пошуках притулку (10.000-12.000) і великої кількості монаших домів".

 

В публікації, як зазначають автори, наразі опущена інформація про парафії, приватні родини, архиєпископські курії". Щодо самих перехованих, то вдалося ідентифікувати "понад триста прізвищ поза Римом і понад 600 у столиці", в той час як в монаших домах у Вічному Місті знайшли притулок понад 4500 євреїв. Підкреслюється, що і папа Пій ХІІ, і заступник держсекретаря Ватикану о. Джованні Баттіста Монтіні (майбутній Павло VI) про це знали і давали на це згоду.