//

Провокація чи чергова атака на католиків?

Серед мешканців німецької землі Баден-Вюртемберг розсилаються мейли з інформацією, що місцева влада хоче заборонити вживання популярного вітання «Grüss Gott» (Вітай Бога, аналог українського привітання «Слава Ісусу Христу»). Це вітання начебто ображає мусульман. Влада регіону відсторонюється від цієї ідеї.

 

«Про заборону використовувати привітання «Grüss Gott» навіть не йде мова» – вважає Реґіна Амміхт Куін, представниця уряду Баден-Вюртембергу. За останні дні вона отримала лавину листів від обурених виборців, котрі отримали інформацію про плани запровадити в школах заборону користуватися традиційним вітанням, яке нібито ранить почуття мусульман.

 

Невідомо ні хто розпочав акцію розсилання мейлів на цю тему, ні хто є джерелом такої інформації. Лавину нібито запустив лист вчительки, яка повідомляла про випадки інформування дітей, щоб замінили «Grüss Gott» на звичайне «Guten Morgen» (Добрий день). «Це неправда» – запевняє пані Амміхт Куін.

 

Усе виглядає як організована акція. Декілька місяців тому схожа інформація з'явилася на швейцарських інтернет-форумах. Однак, там це не викликало жодної реакції. Інакше було в Німеччині, оскільки на півдні країни вітання «Grüss Gott» дуже популярне. Воно виникло в XIX столітті і з часом замінило інші форми привітання. Його щоденно використовують мешканці цього регіону. Його також можна почути і в бізнесових колах. Адресат такого вітання з іншого культурного кола не повинен почуватися збентеженим, хоча часто привітання «Grüss Gott» є предметом невибагливих жартів в інших районах Німеччини.

 

На думку керівника Ісламської Ради в Німеччині, акцію розсилання мейлів слід визнати поганим жартом. «Їх реакція (мешканців регіону) свідчить про суспільні настрої після появи книжки Тіла Сарразіна» – пояснює Алі Кізилкая. Сарразін, колишній член наглядової ради Бундесбанку, показує в своїй книжці, що іммігранти з ісламських країн, обтяжені генетично низьким рівнем інтелекту, загрожують майбутньому Німеччини. Він пише, що якщо уряд не зробить запобіжних кроків, то вони доведуть до катастрофи. За висловлення таких тез автора позбавили посади і він став об'єктом нападів майже всієї німецької політичної еліти.

 

За матеріалами fronda.pl