//

Протягом нової сесії Верховна Рада планує розглянути більше десяти проектів зі сфери державно-церковних відносин

КИЇВ – 1 лютого Верховна Рада затвердила порядок денний восьмої сесії шостого скликання. Згідно документу, у першому півріччі 2011 року парламентські комітети запропонували розглянути понад десятка проектів Законів і постанов з питань, які прямо чи опосередковано зачіпають інтереси віруючих, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Щороку стає дедалі більше законопроектів з питань свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій, які очікують свого розгляду у парламенті.

 

Серед питань, які вже підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях, міститься проект Постанови про надання Українській Греко-Католицькій Церкві статусу репресованої церкви (реєстр. №7104). Цей проект внесли депутати Василь Деревляний та Дмитро Шлемко з фракції БЮТ-Батьківщина.

 

Очікує розгляду також проект Постанови про відселення з території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з його статутною діяльністю (реєстр. №7482). Авторами цієї ініціативи виступили п’ятеро членів парламентського Комітету з питань культури і духовності.

 

Обидві згадані Постанови планується розглянути вже на поточному пленарному тижні – у середу, 2 лютого.

 

Крім цього, до порядку денного восьмої сесії парламенту внесено проект Трудового кодексу України (реєстр. №1108), внесеного колективом авторів з фракції Партії регіонів. Документ не тільки встановлює дати релігійних свят і особливості їх святкування віруючими працівниками, але й окремі особливості трудової діяльності в релігійних організаціях.

 

Також парламент планує розглянути законопроект №2419 Геннадія Москаля («Народна самооборона»). Депутат пропонує внести зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою запобігання діяльності релігійних культів деструктивного типу та тоталітарних сект. При цьому профільний Комітет підготував постанову №2419/П про відхилення даної ініціативи, оскільки вважає, що пропоновані зміни суттєво обмежують основні права і свободи релігійних організацій і окремих громадян, а також “зумовлюють невиправдане втручання у їх діяльність з боку держави”.

 

У переліку питань, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії, знову зазначено законопроект №3347 Ольги Боднар (БЮТ-Батьківщина). Депутат пропонує ввести мораторій на приватизацію майна культового призначення, яке підлягає поверненню релігійним організаціям як історичним власникам. Однак вже більше двох років законопроект очікує попереднього розгляду у профільному Комітеті з питань економічної політики.

 

Слід зауважити, що законопроект №5335 Володимира Марущенка (партія ХДС) щодо дотримання таємниці сповіді вже обговорювався в парламенті на засіданні 15 грудня 2010 року. Тоді за заявою автора голосування по ньому було перенесено, і таке рішення підтримали 300 парламентарів. Однак не відомо з яких причин цей законопроект теж опинився у переліку документів, які мають бути доопрацьовані задля розгляду під час восьмої сесії.

 

У цьому переліку також міститься інший законопроект Володимира Марущенка, який передбачає внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (реєстр. №6123). Депутат пропонує надати студентам і викладачам вищих та середніх духовних навчальних закладів такі самі соціальні права і пільги, які передбачені для приватних навчальних закладів.

 

Також Верховна Рада планує доопрацювати та розглянути у другому читанні проект Закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (реєстр. №2450). У травні-червні 2010 року цей проект викликав значний суспільний резонанс. Зі свого боку Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій та Інститут релігійної свободи спрямували до профільного комітету пропозиції відносно необхідності забезпечення права віруючих громадян на мирні зібрання.

 

Протягом цієї сесії парламент також планує підготувати для розгляду проект Декларації про гідність, свободу і права людини (реєстр. №7055). Цей документ депутат Вадим Колесніченко (Партія регіонів) у 2010 році зареєстрував повторно з деякими редакційними правками.

 

Очікує доопрацювання проект Постанови (реєстр. №7291) про скасування заяви Президії Верховної Ради України від 15 червня 1992 року № 2446-XII про неправомірність Архієрейського Собору Української Православної Церкви, який проходив у Харкові 27-28 травня 1992 року. Цей проект вніс на розгляд парламенту Іван Вернидубов (Партія регіонів).

 

До розгляду у першому читанні готується законопроект про надання податкової підтримки при будівництві Кафедрального собору УПЦ (реєстр. №7441), внесеного депутатами із фракції Партії регіонів Олександром Єдіним та Михайлом Зубцем.

 

При цьому альтернативний законопроект №7441-1, поданий представниками опозиції Володимиром Яворівським, Ярославом Кендзьором та Михайлом Косівом, розширює перелік Церков, які можуть отримати податкове сприяння. Однак обидва проекти не забезпечують принцип рівності усіх конфесій і віросповідань, закріплений законодавством України.

 

Однак декілька законопроектів схоже залишаться поза увагою депутатів протягом поточної сесії парламенту.

 

Так, за пропозиціями окремих депутатських фракцій вилучено з порядку денного проект Постанови №7216 депутата Лева Бірюка (БЮТ-Батьківщина). Парламентар пропонує вшанувати пам'ять безневинно загиблих священнослужителів та вірян, які постраждали в часи антирелігійної боротьби, організованої правлячим комуністичним режимом в Україні.

 

Разом із цим, запропоновано не розглядати зміни до статті 73 чинного Кодексу законів про працю (законопроект №7357). У цій ініціативі депутат Володимир Яворівський (БЮТ-Батьківщина) пропонував замість 2 травня як святковий і неробочий день визначити 14 жовтня, який проголосити Днем Покрови Пресвятої Богородиці – Днем українського війська.

 

Варто відзначити, що ні у порядку денному поточної сесії, ні в інших переліках не був згаданий законопроект №2729 щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів державного стандарту освіти, підготовленого представниками кількох фракцій. Під час сьомої сесії ця ініціатива містилася у переліку законопроектів, які комітети за висновками їх попереднього розгляду пропонували не включати до порядку денного сесії. Однак цього разу даний проект взагалі опинився поза увагою парламентського апарату та відсутній у жодному переліку.

 

Нагадаємо, що згідно Указу Президента України до 1 лютого Міністерство культури разом із Міністерством юстиції повинні були доопрацювати та внести до Уряду із подальшим поданням до парламенту проект нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та законопроект «Про повернення культових будівель релігійним організаціям». Водночас Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово наголошувала на неприпустимості поспішної зміни законодавства про свободу совісті без належного громадського обговорення.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua