//

Промови представників релігій та культур в Асижі


Промові Папи передували думки представників інших конфесій і релігій.  Першим виступив очільник православ'я. "З байдужості народжується ненависть, з байдужості народжується конфлікт, з байдужості народжується насильство", – сказав Варфоломій I. У цьому контексті він звернув увагу на потребу діалогу, приклад якого мають давати релігійні лідери. Їх завданням є також заперечувати війну. Патріярх Константинопольський також заступився за християн на Близькому Сході, яким загрожує маргіналізація.


Генеральний секретар Всесвітньої Ради Церков звернув увагу на натхнення, якого ми можемо навчитися у молодого Франциска Асизького. Його юнацьке навернення нагадує нам про роль молодих людей та їхню мужність. Це вони часто сьогодні розпочинають зміни, хоча і перебувають в дуже важкій ситуації, страждають від безробіття. "Ми, старші, маємо працювати разом заради миру між поколіннями і дати молодим людям в усьому світі реальну надію на майбутнє", – сказав пастор Олав Фиксе Твейт. Він також говорив про справедливий мир в Єрусалимі. На думку лютеранського пастора, саме там вирішується мир в усьому регіоні.

Представник іудаїзму зазначив, що в сучасному світі мир є прагматичною потребою. Віруючі бачать в ньому щось більше – послух волі Божій. Зустрічі в Асижі має бути свідченням цього – заявив рабин Давид Розен. Представник Американського Єврейського Комітету висловило подяку за цю ініціативу, як Іванові Павлові II, так і Бенедиктові XVI.


Від імені мусульманів говорив великий муфті Таджикистану. "Ми, як мусульмани, належимо до релігії, толерантної до погляду всіх релігій. Ми любимо кожну людину, бо вона є творінням Бога ", – заявив Мукарам Абдукадиров.


Ще до обіду також виступив генеральний секретар Міжнародної Конференції Ісламських Учених, які не прибули до Асижу. Хасим Музаді визнав, що багато з проблем сучасного світу виникають через ставлення віруючих. Це не означає, що в цьому винні самі релігії – наголосив мусульманський учений. Він зазначив, що ці взаємини виникають з неправильного розуміння релігії. Її іноді використовують політики і люди, які ховаються за релігійні мотиви та реалізують власні інтереси, – сказав Mузаді. На його думку, завдання релігійних лідерів – очистити віруючих від невігластва і виступити проти використання релігії для нерелігійних цілей.


Представник індуїзму зазначив, що досягти миру можна насамперед духовним паломництвом.  Ахарая Шрі Шріваста Госвамі зізнався, що в його релігії також є важливими соціальні, економічні чи екологічні питання. Набагато важливіше, однак, духовне ставлення, яке має тенденцію відмовитися від насильства.


"Мир ніколи не може бути досягнуто шляхом насильства. Від Будди до Крішни, від Махатми Ганді до Мартіна Лютера Кінга, і аж до архиєпископа.  Усі ці паломники істини проголошували, що не існує такої речі, як шляху до миру. Сам мир є шляхом", – сказав представник індуїзму. Він вважає, що ця зустріч в Асижі не буде вдалою. Адже ми не є ближчими до світу, ніж 25 років тому. За словами Госвамі, нам не вистачає мужності, джерелом якої є молитва.


Останньою виступила представник невіруючих професор Юлія Крістева з Франції. Вона говорила про завдання гуманізму, які виникли в європейській та греко-іудео-християнській традиції. Вона згадала заслуги Івана Павла II щодо цього. "Слова Івана Павла II – "Не бійтеся", були спрямовані не тільки до віруючих, щоб мали мужність протистояти тоталітаризму. Ці слова закликали нас не боятися європейської культури, але, навпаки, насмілитися будувати гуманізм", –  сказала представниця невіруючих.


За матеріалами: Radio Watykańskie