//

Професор генетики з Канади розповість у школі біоетики УКУ про сучасну протиракову терапію

3-4 травня професор генетики Маꥳлського університету (Канада) д-р Юрій Мончак прочитає в УКУ курс лекцій про нові можливості молекулярної генетики та сучасні протиракових терапій.

 

Під час лекцій в УКУ директор лабораторії молекулярної генетики д-р Юрій Мончак розповість про нові протиракові терапії (хіміотерапія). Ліки у цій терапії є хімічно створені, щоб реагувати лише проти генів, специфічних до ракових клітин, це дозволяє практично уникнути другорядних (шкідливих) наслідків для пацієнта.

 

«Це – майбутнє для медичному лікування, не лише проти раку, але й проти будь-якої іншої хвороби. Перша модель такого лікування – це ліки «gleevec», які тепер вживають проти одного з видів лейкемії. Недавно вийшли схожі ліки проти інших видів раку», – зазначив керівник школи біоетики УКУ о. д-р Ігор Бойко.

 

Юрій Мончак також розповість про можливості молекулярної біотехнології та діагностики, зокрема про ракові гени, їх роль у розвитку клітин і організму, принципи раку та сучасної терапії тощо.

 

Лекції проходитимуть з 18:00 до 21:00 у конференц-зал Філософсько-богословського факультету УКУ (вул. Хуторівка, 35-а)

 

Попередній запис за тел.: 240-99-56 або e-mail: bioetyka@ukr.net

 

Теми лекцій:

1.  «Молекулярна біотехнологія і діагностика: нові можливості, нові виклики»

ДНК, РНК, гени, мутації, множення і смерть клітин, ракові гени і їх роль в розвитку клітин і організму, принципи раку і сучасної терапії.  Нові методи діагностики:  класична генетика (“cytogenetics”), ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція, “PCR”), відчитування генетичного коду цілого геному (масове відчитування і його «наступне покоління»), масове генетичние профілювання, молекулярний підпис ідентичности.

2.  «Молекулярна діагностика в добі нових протиракових терапій»

Нові протиракові терапії (хіміотерапія), в яких ліки є хімічно створені щоби реагувати лише проти генів, специфічних до ракових клітин, оминаючи майже вповні другорядні (шкідливі) наслідки в пацієнта.  Це – майбутнє для медичному лікування, не лише проти раку, але й проти будь-якої іншої хвороби. Перша модель такого лікування це ліки “gleevec”, які тепер вживають проти одного з видів лейкемії (хронічної мієлоситної лейкемії).  Недавно вже вийшли інші подібні ліки проти інших видів раку.

3. «Експериментальне перещіплення багатодонорських стовбурових клітин у лейкеміях: молекулярне слідкування вкорінення клітин»

Тут ідеться про стовбурові гемопоетичні клітини пуповинної крові новонароджених дітей, які звичайно викидаються. Ми дослідили, що можемо успішно перещиплювати пуповинні стовбурові клітини від багатьох неспоріднених донорів (немовлят), з метою що вкінці гемопоетичні клітини лише одного донора остаточно вкоріняться.  Вперше в історії людства було зроблено такого роду перещіплення.

 

Довідка.

Д-р Юрій Мончак – директор лабораторії молекулярної генетики та професор генетики медичного факультету Маꥳлського Університету (Канада). Професор Мончак разом зі своєю матір’ю заснував фонд ім. Михайла Мончака, о. Івана Гаврилюка, Дарії Когутяк і Софії Кокоцької при УКОФ (Українська католицька освітня фундація). Йому небайдужі проблеми морально-етичного характеру та їх оцінка з християнської точки зору. Для нього також є важливою ідея гуманізації медицини на основі християнських цінностей та виховання поваги до людського життя.

 

Прес-служба УКУ