//

Про П’ятдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

27-28 жовтня  2011  року у Львові-Брюховичах відбулася П’ятдесят четверта сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. Напередодні, синодальні отці мали спільні реколекції з римо-католицькими єпископами, які діють на території України та братню зустріч.

 

У праці Синоду, вперше як єпископ, взяв участь Владика Дмитро (Григорак), Правлячий єпископ Бучацької єпархії УГКЦ. На Синоді також був присутній Владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський. Гостями Синоду на окремих засіданнях також були: новопризначений Апостольський нунцій Архиєпископ Томас Ґалліксон та делегація Американської Єпископської Конференції (АЄК): Владика Блейз Купік, Єпископ Спокейн (штат Вашингтон), член Підкомітету допомоги Церкві в Східній Європі АЄК, і д-р Деклан Мерфі, керівник Бюро національних збірок для Церкви в Центральній та Східній Європі АЄК.

 

Головною темою, якій було присвячено більшість синодального часу, було питання про життя парафії. У контексті його розгляду, Владика Богдан (Дзюрах) представив концепцію: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» зі Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року. Про сучасне душпастирство в парафії доповів отець Орест Фредина, а про катехитичне служіння в парафії – отець Михайло Гарват. Про практичні аспекти парафіяльного життя у його фінансовому вимірі доповів Владика Володимир (Війтишин), а про канонічний і юридичний статус парафії та про потребу опрацювання уставу парафіяльного життя доповіли отці Андрій Танасійчук і Тарас Гарасимчук.

 

У розділі фінансового блоку питань було заслухано звіт про діяльність заснованого УГКЦ Недержавного пенсійного фонду «Покрова» та обговорено питання про фінансово-господарське життя Церкви і ще раз наголошено на потребі належного документарного оформлення церковного майна на місцях.

 

Значну увагу владики присвятили питанню приготування до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України. У цьому контексті було розглянуто та прийнято Концепцію проведення Року Святих Тайн (другий рік – 2012-й –  підготовки до святкування) та Проект плану Біблійних читань на перший рік підготовки – Рік Керигми (Божого Слова), які приготував та представив отець Тарас Барщевський.

 

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства,  в загальному доповів отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, а отець Андрій Логін, голова підкомісії УГКЦ «За тверезість життя», розповів членам Синоду про її діяльність за п’ять років з часу створення.

 

Окрім цього було обговорено питання про практичну організацію проведення у різдвяний час 2012 року акції «Колядуймо на собор» для збору пожертв на завершення будівництва Патріаршого центру в Києві та програму підготовки до Євро’2012.

 

Під час перебігу Синоду було оприлюднено інформацію про те, що Блаженніший Святослав, відповідно до приписів 210 канону Кодексу Канонів Східних Церков, прийняв зречення з душпастирського уряду, подане Владикою Юліаном (Вороновським), дотеперішнім Єпархом Самбірсько-Дрогобицьким УГКЦ, та про призначення його наступником Владики Ярослава (Приріза), дотеперішнього Єпископа-коад’ютора цієї єпархії. Отці Синоду висловили велику вдячність Владиці Юліянові за його тривале, ревне і героїчне служіння Церкві й народові у часи підпілля та її свобідного розвитку.

 

П’ятдесят п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у грудні 2011 року.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Джерело: www.ugcc.org.ua