//

Приватні аудієнції Папи стосуються Близького Сходу

Папа прийняв на приватній аудієнції ліванського кардинала П'єра Сфейра. Поважний патріярх Маронітської Католицької Церкви має 90 років і, як він сам часто говорить, вже давно заявив Папі про готовність піти у відставку, щоб відбулися вибори наступника, але поки що Папа не прийняв його відставки. Мароніти становлять найбільшу християнську громаду Лівану, а їхній духовний глава має важливе значення як для всіх місцевих послідовників Христа, так і для всього Лівану.

 

Про ситуацію в країні і на Близькому Сході Бенедикт XVI також розмовляв вчора з президентом Лівану Мішелем Слейманом. Обидва ліванські лідери зустрічалися з Папою два дні раніше, оскільки 23 лютого відбулось освячення статуї покровителя Маронітської Католицької Церкви. Монументальна фігура святого Марона тепер стоїть в ніші Ватиканської базиліки.

 

Проблематика Близького Сходу в останні дні часто звучить на папських аудієнціях. Цю тему порушили і тоді, коли Святіший Отець 24 лютого прийняв президента автономного курдського уряду в Північному Іраці.

 

Масуд Барзані дав щодо цього коментар під час зустрічі, організованої в Римі Інститутом Міжнародної Співпраці поміж Італією і країнами Африки, Латинської Америки і Близького та Далекого Сходу (IPALMO). Він сказав, що говорив з Папою про ситуацію в Курдистані, Іраці та на всьому Близькому Сході, але, перш за все, про християн. За даними регіонального уряду Курдистану, Президент представив проблеми, які мають послідовники Христа в його країні, і розповів про зусилля, яких він, як глава держави, докладає щоб захистити їх від насильства, якого вони зазнають в Іраці. Масуд Барзані також передав Папі документи, що стосуються християн, які постійно проживають в Курдистані, і тих, хто переїхав туди недавно, шукаючи притулку. Бенедикт XVI висловив свою подяку за підтримку християнської громади і вдячність президентові Курдистану за зусилля, яких він доклав для нормального міжрелігійного співіснування в Іраку. Також 22 лютого за поширення релігійної толерантності та захист християнських громад курдського лідера нагородив італійський Атлантичний Комітет. Під час зустрічей у Римі Масуд Барзані нагадав, що християнство є найстаршою релігією Іраку. Він наголосив на важливості збереження християн в іракському Курдистані і висловив готовність прийняти у себе тих, кого переслідують за сповідування християнства. Від 2003 року в Курдистані знайшли притулок понад 10 тисяч християнських родин.

 

За матеріалами Radio Watykańskie