//

Приклад поваги та порозуміння: Відкриття відреставрованого пам’ятника жертвам нацизму

6 жовтня 2011 року в м.Надвірна в урочищі “Буковинка” відбулися урочистості з нагоди відкриття відреставрованого пам’ятника жертвам нацизму, розстріляних німецькими окупантами 1941 року. В урочистостях взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, голова Надвірнянскої РДА Володимир Калічко, заступники голови РДА Богдана Ковалюк та Степан Іроденко, керуючий справами апарату районної ради Ігор Писклинець, ініціатор та меценат реставрації пам’ятника Філіп Тайк, голова єврейської громади Івано-Франківської області Ігор Фефер, декан Надвірнянського деканату УГКЦ Григорій Сімкайло, священики УГКЦ, рабин Івано-Франківської синагоги Мойша-Лейб Колєснік, представники надвірнянської громади, а також представники єврейської громади м.Івано-Франківськ, м.Богородчани, м.Надвірна.

 

Керівники області, району та громадськість поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації п. М.Вишиванюк подякував всім та сказав: “Важко уявити ті події 1941 року. Коли побачити трупи малих дітей, жінок - перехоплює дух. Бог створив людину і дав їй жити в раю. Але людина створила гріх - вбила. Ніхто не може знати точний список тих, кого вбито та хто лежить в землі - їх тисячі, мільйони. Сьогодні ми вшановуємо тих, хто загинув, сьогодні ми повинні зберегти пам’ять про всіх загиблих людей - це є запорука того, що злодіяння фашизму вже ніколи не повторяться.” Також голова ОДА закликав всіх до єдності: “Будьте людьми, творіть добро, живіть за Божими законами”.

 

Також виступили ініціатор та меценат реставрації пам’ятника, Філіп Тайк, голова єврейської громади м.Івано-Франківськ Ігор Фефер. Рабин Івано-Франківської синагоги Мойша-Лейб Колєснік прочитав молитву, а поминальну панахиду відправили священики УГКЦ на чолі з деканом Надвірнянським о. нітратом Григорієм Сімкайлом.

 

Слід зазначити що в урочищі “Буковинка” розстріляно 3860 представників єврейського та українського мирного населення, звезених з надвірнянського гетто 6 жовтня 1941 року.

 

Пам’ятник реставровано силами Надвірнянської влади за кошти Філіпа Тайка. (розчищено територію, встановлено огорожу, реставровано надмогильні плити, зрізано дерева, встановлено лавки, зроблено водовідведення.

 

Джерело: http://kolomyya.org