//

Презентовано Шематизм Стрийської єпархії

28 червня 2012 року в приміщенні Міського Будинку Культури м. Стрия, з благословення Преосвященного владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії, відбулася презентація монументальної праці “Шематизм Стрийської єпархії УГКЦ” для духовенства та вірних Стрийського району.


Свято відкрив о. Богдан Манишин, Протосинкел Стрийської єпархії. Він у своєму вступному слові підкреслив значення цієї книги не лише для нашої єпархії, але і для всієї Греко-Католицької Церкви. Потім
о. Михайло Коцуровський, Синкел Стрийської єпархії та керівник проекту з укладання Шематизму, детально розповів про передісторію його написання і сам процес його укладання.

 

У своєму слові о Михайло дав детальну характеристику методології, за якою Шематизм є укладений. Він також підкреслив значення цієї праці, як першої книги такого роду, що вміщає в собі понад 500 сторінок тексту і півтори тисячі кольорових світлин із зображенням всіх храмів і священиків Стрийської єпархії. Як зазначив о. Михайло, Шематизм Стрийської єпархії вже є висунуто на здобуття книги року в Україні. Цьому сприяла титанічна праця його укладачів та дуже якісна праця видавництва “Коло”. Наприкінці о. Синкел подякував всім тим, хто спричинився до до укладання, перекладання на англійську мову та друк Шематизму.


Потім виступали представники видавництва “Коло”, представники влади і культури.


Свято б не було такою яскравою подією, якби його не прикрасив своїм виступом Галицький Академічний камерний хор, під керівництвом Василя Ільковича Яциняка. Хор виконав кілька духовних творів, а також народні твори і твори українських композиторів. Зал стоячи аплодував майстерності, яку показали артисти на сцені. А виконання твору “Боже великий єдиний”, яким завершувалося свято, ввів всіх присутніх в особливий стан захоплення і гордості за таланти синів і дочок нашої землі.

 

Від імені всіх присутніх, о. Іван Барабаш, декан м. Стрия, щиро подякував як хористам, так і їх дирегенту за їх спів і побажав творчих успіхів.


Найближчим часом такі презентації відбудуться і в інших районах, що належать до Стрийської єпархії, а також буде проведено презентацію для журналістів.

 

Джерело: paraskeva.org.ua