//

Повернення Отців Василіян до Чорткова

У неділю 26 червня, на свято Пресвятої Євхаристії, у місті Чорткові Тернопільської області відбулась історична подія: заснування резиденції Отців Василіян. На пропозицію Апостольського Адміністратора Бучацької єпархії УГКЦ о. Дмитра Григорака ЧСВВ, з благословення Протоархимандрита Василіянського Чину св.. Йосафата о. Василія Ковбича ЧСВВ та за згодою Провінційної Ради Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоанікій Чверенчук ЧСВВ своїм декретом від 20 червня 2011 року заснував резиденцію Преображення Господа Нашого Ісуса Христа у м. Чорткові.

 

Святкування розпочалися Великою Утренею, по закінченні якої о. Володимир Заболотний, вікарій Бучацької Єпархії, зачитав грамоти Апостольського Адміністратора про відкликання з уряду Адміністратора парафії Преображення Господнього о. Андрія Лемчука та про призначення новим Адміністратором парафії о. Йосафата Вороцянку, ЧСВВ, сотрудником – о. Тадея Мисюка, ЧСВВ. В свою чергу о. Йосафат зачитав для вірних декрет про заснування резиденції у м. Чорткові та підпорядкування її Бучацькому монастиреві Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

 

Святкову Літургію очолив о. Йосафат Вороцянка ЧСВВ, у співслужінні з о.Тадеєм Мисюком ЧСВВ та о. Андрієм Лемчуком. Після Літургії здійснено урочистий Євхаристійний хід довкола церкви, благословення вірних Святими Тайнами і посвячення віночків та квітів. Завершилися урочистості мируванням. Багато теплих слів подяки було сказано на адресу о. Андрія, який у нелегкі часи для парафії, особливо переслідування з боку сектантів-догналівців, прийняв обов’язки Адміністратора і провадив вірних доброю дорогою Господніх заповідей і науки Католицької Церкви.

 

Парафіяни щиро вдячні Богу за те, що у їхньому місті знову відродилося чернече життя за Уставом св. Василія Великого, адже ще не згасла у їхній пам’яті постать василіянина Владики Якова Тимчука та інших отців Василіян, які у нелегкий для Церкви час запалювали серця вірних до правдивої віри в Бога, ревної молитви та вірності своїй Церкві і своєму народові. Нехай же Господь і надалі благословляє місто та його мешканців через молитви та віддану працю ченців.

 

Історична довідка

З 1676 р. у Чорткові існував василіянський монастир Пресвятої Тройці, який приступив до Унії в 1700 р.,  до Чину – в 1739 р., і перестав існувати в 1792 р. 1 вересня 1939 р., після довголітніх старань, єпископом Станіславівським Григорієм Хомишиним відкрито василіянську резиденцію Покрови Пресвятої Богородиці в Чорткові, до якої прилучено половину тамошньої міської парафії. Святопокровську обитель було закрито в 1946 р.

 

Джерело: www.osbm.in.ua