//

Посол Єгипту у Ватикані про «релігійний тероризм» і не тільки

Хоча Папа Бенедикт XVI під час свого звернення до дипломатичного корпусу у понеділок не говорив конкретно про Єгипет, та саме він спав на думку багатьом, коли йшлося про Північну Африку та Близький Схід, де молодь «розпочала рух, закликаючи до реформ та більш активної участі у політичному та соціальному житті». Посол Єгипту у Ватикані, Ламіа Алі Хамада Мехемар, розповіла в інтерв’ю для Радіо Ватикану, що не здивована тим, що Папа не назвав конкретно її країну, оскільки Єгипет є однією з багатьох країн, що беруть участь у Арабській Весні.


У зверненні до дипломатів з усього світу Папа говорив про «тероризм, мотивований релігією – особливо в Азії та Африці». На питання чи постійні атаки на християн, особливо коптів, в Єгипті є плодом «релігійного тероризму», пані посол Мехемар зазначила, що відповідальними за напад на коптів у Александрії в новорічну ніч 2011 року є попередній режим президента Хосні Мубарака. За її словами, саме цей режим посіяв зерно недовіри між християнами та мусульманами Єгипту: «Проблема полягає у тому, що політичні діячі втручаються у ці відносини і розпалюють їх заради своїх власних інтересів, а внаслідок цього виникає недовіра і непорозуміння».


На запитання стосовно того, що через зріст консервативного ісламу християни хочуть покинути Єгипет, п. Мехемар відповіла: «Я навіть не можу собі уявити Єгипет без християн. Єгипет є і християнський, і мусульманський. Так завжди було, і так завжди буде. На мою думку, все залежатиме від наших спроб встановити демократичну систему, бо саме у ній люди можуть подолати свої відмінності і поважати права меншин».


«Звичайно, що із збільшенням кількості ісламських партій у парламенті можливо припустити, що у Єгипті відбудуться певні зміни, що стосуватимуться і мусульман, і християн. Мабуть, християн це стосуватиметься більше. Але я не думаю, що парламентська більшість введе чи відмінить якісь закони, що порушить права християн у Єгипті»,– зазначила пані посол.


Коментуючи слова Папи стосовно необхідності освіти, яка буде джерелом релігійної толерантності та взаємоповаги, посол Мехемар зазначила: «Звичайно, освіта є вирішальною у житті кожної людини. Думаю, що ми станемо свідками більш відкритої освітньої системи, однак це залежатиме від свободи у державній системі, яка поважає права людини, а особливо право на релігійну свободу».