//

Помер глава Коптської Православної Церкви

В Єгипті на 89 році життя помер патріарх Коптської православної церкви Олександрії - християнської церкви Єгипту - Шенуда III. Патріарх Шенуда III очолював Коптську церкву більше 30 років.

 

Коптська православна церква - одна з найстаріших християнських церков світу. Вона налічує близько 10 млн послідовників, складається з 400 громад, більшість із них в Єгипті, інші в єгипетській діаспорі.

 

Довідка: Коптська православна церква Олександрії - офіційна назва християнської церкви в Єгипті, одна з давньосхідних (дохалкідонських) церков. Заснована, за переказами, св. Євангелістом Марком († 63 Р. Х.) в Олександрії, до єпископській кафедри якої зводить свою спадкоємність коптський патріарх.

 

Власне коптською єдина церква Єгипту стала після поділу (в період з 536 по 580 рік) Олександрійського патріархату на дві кафедри - грецьку халкідонітську і коптську антихалкідонітську. У богослужінні використовується коптський обряд.

 

При самоназві «Православна», Коптська церква (як і всі інші Давньосхідні церкви), визнаючи рішення тільки перших трьох Вселенських соборів, не входить в сім'ю Помісних православних церков (візантійської традиції); рівним чином вона не перебуває в євхаристійному спілкуванні з католицькою церквою. Має євхаристійне спілкування з Вірменської апостольської церквою, Сирійською православною церквою та іншими орієнтальними церквами.

 

Джерело: www.kyrios.org.ua