//

Польща фінансує православну семінарію

1 липня президент Польщі Броніслав Коморовський підписав Закон від 13 травня 2011 року про фінансування з держбюджету православної семінарії у Варшаві.


Фінансуванням православної семінарії протягом декількох років займався  Євген Чиквін (Союз Лівих Демократів), представник православних громад у польському сеймі.


Вперше Чиквін подав законопроект до розгляду минулого скликання, ще у 2006 р. Тоді, після голосування за фінансування з державного бюджету трьох католицьких вузів, депутати заблокували цей проект і відправили його до так званої "Парламентської морозильної камери".


Оскільки проекти неухвалених законів разом з кінцем каденції втрачають чинність, Чиквін на початку поточного терміну (у 2008 р.) представив проект знову. Як і в 2006 р., його підписали депутати СЛД і представник німецької меншості.


Під час роботи над бюджетом на 2011 рік Чиквінові вдалося переконати більшість депутатів переголосувати поправку, яка передбачає створення спеціального резерву фінансової підтримки семінарії.


Сейм прийняв закон 13 травня, а 9 червня без поправок його прийняв Сенат.


6 квітня  договір про фінансування семінарії підписав міністр внутрішніх справ і адміністрації Єжи Міллер і Митрополит Савва, глава Польської Автономної Православної Церкви.


Проект передбачає, що православна семінарія у Варшаві буде отримувати гранти та інші засоби з державного бюджету, відповідно до умов державного фінансування  вишів, за винятком фінансування витрат на будівельні проекти. Після вступу в дію Закону цього року університет має можливість використати 450 тисяч злотих.


З наступного року фінансову допомогу визначатиме Міністерство освіти і науки  з коштів, призначених для вищих навчальних закладів.


З державного бюджету на даний час фінансується п'ять церковних університетів: Люблінський Католицький Університет, Університет Папи Івана Павла II у Кракові,  Вища філософсько-педагогічна школа "Ignatianum" у Кракові та Папський Теологічний факультет у Варшаві та Вроцлаві.

 

За матеріалами wiara.pl