//

Подбати про те, щоб в’язні не зазнавали “подвійної кари”. Заклик Папи Бенедикта XVI під час відвідин римської в’язниці

«Я був у в’язниці, а ви прийшли мене відвідати», – з цих Христових слів з Євангелії від Матея розпочав своє слово Папа Бенедикт XVI, відвідуючи у неділю, 18 грудня 2011 р., одну із римських в’язниць. Він зазначив, що сам Спаситель уособлюється з ув’язненим, і саме в цьому ключі слід шукати повноту сенсу цих відвідин.

 

Святіший Отець пригадав, що у навчанні Церкві відвідини ув’язнених завжди згадуються між ділами милосердя щодо тіла, а питанню захисту їх гідності присвячена також частина його останнього Апостольського повчання «Завдання Африки», адже не зважаючи на скоєні злочини, вони залишаються людськими особами.

 

Далі Бенедикт XVI зупинився над поняттями Божої та людської справедливості, які є дуже відмінними. І якщо люди не здатні застосовувати Божу справедливість, то повинні принаймні намагатися зрозуміти її глибокий дух, щоб уникнути того, що засудженого викидають за борт суспільного життя. «Адже Бог, – пояснив Папа, – це Той, Який рішуче проголошує справедливість, але, водночас, загоює рани бальзамом милосердя». Приклад цієї справедливості знаходимо у євангельській притчі про робітників у винограднику, господар якого дає усім однакову найбільшу винагороду, не зважаючи на виконану працю. «По-людськи, – зазначив Святіший Отець, – таке рішення є справжньою несправедливістю, але в Божих очах – вчинком доброти, тому що Божа справедливість віддає кожному належне, та, крім того, включає милосердя і прощення».

 

Далі Бенедикт XVI закликав постійно шанувати два основні принципи, довкола яких обертається пенітенціарна система: захист суспільства від можливої загрози та реінтеграція в суспільство того, хто помилився, не топчучи його гідності. Ці принципи покликані не допустити поглиблення прірви між дійсним та передбаченим законом станами в цій ділянці, адже «людське життя належить єдино Богові, Який його подарував», а ми «покликані оберігати прецінну перлину нашого життя та життя ближніх».

 

Папа зазначив, що йому відомо про те, що переповнення та деградацію в’язниць можуть вчинити ув’язнення ще гіркішим, про що також свідчать отримані ним листи від в’язнів. «Важливо, – наголосив він, – щоб відповідні інституції розпочали уважне вивчення сьогоднішньої ситуації у в’язницях, перевірили структури, засоби й персонал таким чином, щоб засуджені ніколи не зазнавали “подвійної кари”, а також важливо сприяти розвиткові такої пенітенціарної системи, яка, шануючи справедливість, завжди би була відповідною до вимог людської особи».

 

Наприкінці Святіший Отець звернув увагу на те, що наближається до завершення період приготування до Різдва Христового. «Народження Господа Ісуса, яке через кілька днів відзначатимемо, пригадує нам про Його місію принести спасіння всім без винятку людям, – сказав він. – Його спасіння не нав'язується нам, але осягає нас через вчинки любові, милосердя та прощення, які ми самі вміємо здійснити. Вифлеємська Дитина буде щасливою тоді, коли всі люди повернуться до Бога з оновленим серцем. Просімо в тиші та на молитві за те, щоб усі звільнилися від в’язниці гріха, зарозумілості та гордості: кожен же, в дійсності, потребує вийти з цієї внутрішньої в’язниці, щоб насправді звільнитися від зла», – закликав Бенедикт XVI, запевнивши присутніх у своїй духовній близькості з ними та їхніми родинами й у тому, що «Церква підтримує будь-які зусилля, спрямовані на те, щоб усім забезпечити гідне життя». «Будь певні, – додав він, – що я близький духом з кожним з вас, з вашими родинами, дітьми».

 

Джерело: Радіо Ватикан