//

Підсумок другого дня візиту Папи Бенедикта XVI до Німеччини

Другий день Апостольського візиту Папи Бенедикта XVI почався приватною Службою Божою у каплиці Нунціатури Берліну.


О 9:00 год. Папа зустрівся із представниками мусульманської спільноти Німеччини у приймальній Апостольської Нунціатури. Зустріч пройшла у щирій, дружній атмосфері і, одночасно, була дуже змістовною. Під час своїх промов обидві сторони висловили побажання розвивати взаємний діалог та порозуміння між собою. На закінчення свого слова Святіший Отець висловив сподівання, що християни та мусульмани дадуть сучасному суспільству важливе свідчення в різних ділянках суспільного життя, зокрема у «захисті сім’ї, що ґрунтується на подружжі, пошані до життя на кожному етапі його природного перебігу та сприяння зростанню суспільної справедливості».


Через годину після цього Святіший Отець відправився літаком до міста Ерфурт. В аеропорту його зустріли прем'єр-міністр Тюрінгії Крістіне Ліберкнехт  та єпископ Йоахим Ванке, а також представники місцевої влади та духовенства.


Об 11:15 Святіший Отець відвідав місцеву катедру. Там Папа коротко помолився перед тим як зустрітись із 15-ма професорами богослів'я Університету міста Ерфурт. Після цього Святіший Отець підписав гостьову книгу та відвідав могилу єпископа Хуго Ауфдерберка.

 

Об 11:45 відбулась запланована зустріч з представниками Протестантських Церков в монастирі Отців Августиніянців. Промовляючи до керівництва Євангельської Церкви Німеччини, Єпископ Риму звернув увагу на необхідність того, щоб перед обличчям прогресуючої секуляризації віра була по-новому переосмислена та переживана, а це спричиниться до повернення Бога в поле зору сучасного світу.


У цьому ж монастирі Папа взяв участь у екуменічному богослужінні.


Пообідав Бенедикт XVI разом із своїм супроводом і семінарії м. Ерфурт.


Ввечері Бенедикт XVI відправився вертольотом до Етцельсбаху, де здійснив паломництво до марійської святині та відслужив вечірню.


Під час своєї проповіді Бенедикт XVI нагадав, що «там, де ми позволяємо, щоб Божа любов повністю впливала на наше життя, там відкривається небо». Святіший Отець також зазначив, що в цей день здійснилась його мрія відвідати це місце: «За часів двох безбожних диктатур, які намагалися відібрати у людей їх успадковану віру, мешканці Айхсфельду були завжди впевнені, що знайдуть тут, в санктуарії Етцельсбаху, відкриті двері і місце внутрішнього спокою».


О 19:00 Папа повернувся до Ерфурту, де заночував у місцевій семінарії. Керівництво семінарії хотіло виселити всіх мешканців на цю ніч, але на прохання Папи все і всі залишились на своїх місцях.

 

За матеріалами Радіо Ватикан, papst-in-deutschland, Romereports