//

Під Ватиканом відкриті невідомі досі катакомби

Туристи, які прибувають в Рим, кілька днів тому отримали можливість відвідати "Катакомби св. Рози", які знаходяться під Ватиканом. Ці стародавні римські кладовища розмістилися точно під Ватиканським пагорбом. На цьому місці в давнину проходила Тріумфальна вулиця, збоку якої розташовувалися похоронні склепи. За словами археолога Жандаменіка Спіноли, завідувача відділом класичної античності Ватиканських музеїв, ці поховання представляють собою велику наукову цінність, так як збереглися у відмінному стані. Фахівець розповів, що в Римі існує досить багато монументальних гробниць, що належали багатим людям. Особливістю поховань, знайдених під Ватиканом, однак, є їх приналежність до бідняків: рабів і вільних. Спінола пояснив, що зараз мало відомо про традиції поховання бідних людей, але в ватиканських катакомбах було знайдено багато речей, пов'язаних з культом і похоронними звичаями, що створює простір для подальших досліджень. Співробітник Ватиканських музеїв поінформував також, що для туристів був організований спеціальний маршрут, що дозволяє детально познайомитися з деякими частинами катакомб.

 

"Ми організували маршрут, що проходить по спеціальних мостах. Він дозволить тим, хто прибуває сюди, увійти в некрополь і подивитися на нього зверху. Ми зробили так, щоб кладовища можна було оглянути якомога ближче, з місць, які відкривають гарну перспективу для відвідувачів. Крім того, уздовж маршруту ми розмістили 11 електронних планшетів, які дають можливість відвідувачам побачити реконструкцію кладовища в 3D-вимірі. Це дозволяє віртуально увійти всередину склепів", - зазначив Жандаменіка Спінола.

 

Фахівець розповів також, що для відвідування відкриті далеко не всі частини некрополя, оскільки на більшості його площі розкопки ще тривають. Він підкреслив, що територія могил настільки велика, що охоплює територію не тільки під Ватиканом, а й під найближчим районами Риму.

 

За матеріалами radiovaticana.org