//

Патріарх РПЦ МП на зустрічі з главою католиків Росії констатував поліпшення православно-католицьких відносин

Патріарх РПЦ МП Кирил сподівається, що між православними і католиками в Росії буде розвиватися продуктивний діалог. «За останні роки я бачу зміну відносин на краще між тими людьми, які належать до православних і католицьких громад у Росії. Спільними зусиллями ми розвіяли ту напругу, яка існувала в дев'яності роки, драматизм у відносинах», – сказав Кирил на зустрічі з главою католицької Архиєпархії Божої Матері в Москві та митрополії католиків в Росії Архиєпископом Паоло Пецці 1 листопада в Москві.

 

За словами глави РПЦ МП, зараз ці відносини виходять на рівень «спокійної взаємодії».

 

Патріарх вказав на те, що історія взаємин між православними і католиками, у тому числі на території Росії, «непроста, але вона була тісно пов'язана і багато в чому визначалася в тому числі і політичною ситуацією». Церква протягом двох тисячоліть не раз була заручницею цього політичного контексту, зокрема, під час поділу між християнами в XI столітті, нагадав він.

 

Як цитує Кирила «Інтерфакс», сьогодні нерелігійне мислення «дуже сильно впроваджується у свідомість сучасної людини», яка орієнтується на «споживання, прибуток, отримання задоволень», і це руйнує також християнську систему цінностей.

 

Кирило висловив сподівання, що «останні роки, які ми прожили в атмосфері доброї взаємодії, триватимуть на благо віруючих людей і в ім'я збереження євангельських цінностей в житті народу».

 

У свою чергу Архиєпископ-митрополит Паоло Пецці повідомив, що під час його візитів у регіони РФ майже скрізь вдається зустрічатися з місцевими православними єпископами. «Мене привітно приймають. Це Ваша заслуга, і для нас дуже важливо продовжувати в такому мирному і творчому дусі нашу присутність тут», – сказав він, вказавши на важливість співробітництва між католиками і православними в справі захисту традиційних цінностей.

 

Архиєпископ-митрополит подарував Кирилу книгу, присвячену історії католицького катедрального собору Непорочного Зачаття Богородиці в Москві, який нещодавно відзначив сторічний ювілей.

 

Джерело: www.portal-credo.ru