//

Патріарх Кирил не зустрінеться з Папою Римським, поки греко-католики не віддадуть МП свої храми

Патріарх РПЦ МП Кирил (Гундяєв) знову заявив про те, що для його зустрічі з Папою Римським немає відповідних передумов.

 

"Я як і раніше вважаю, що для успіху цієї зустрічі необхідно більш енергійно вирішувати конфліктні питання", - сказав глава РПЦ МП в інтерв'ю сербській газеті "Вечірні новини", переклад якої опублікував 29 січня сайт Московського патріархату.

 

За його словами, ЗМІ підкреслюють "виключно сенсаційний аспект можливої зустрічі", в той час як патріарху "дуже не хотілося б, щоб її ефект звівся лише до її сенсаційності".

 

"Для того, щоб вона була справді корисною для подальшого розвитку відносин між Російською Православною Церквою і Римо-Католицькою, необхідно спільними зусиллями радикально змінити на краще атмосферу цих відносин за допомогою врегулювання існуючих між нами проблем", - заявив Патріарх Кирил (Гундяєв).

 

Торкаючись теми, пов'язаної із «захопленнями» греко-католиками православних храмів на Україні, він вказав на те, що РПЦ МП зовсім недавно пропонувала відродити чотиристоронню комісію за участю Ватикану, Московського патріархату, Української Православної Церкви та Української Греко-Католицької Церкви.

 

"Але католицька сторона поставилася до нашої пропозиції прохолодно", - констатував предстоятель РПЦ МП.

 

За його словами, в ході регулярних контактів з керівництвом Католицької Церкви в Московському патріархаті постійно піднімають питання про розв'язання ситуації з православними храмами в Західній Україні.

 

"І Папа Римський, і глави відповідальних ватиканських згромаджень висловлюють розуміння нашої стурбованості, однак проблема так і залишається невирішеною", - заявив Патріарх Кирил (Гундяєв).

 

У той же час він зазначив, що ситуація православно-католицьких відносин в Росії за останнє десятиліття "помітно покращилася".

 

"Проблема прозелітизму вже не стоїть так гостро, як це було в 90-і роки, коли католицькі місіонери приїжджали в Росію, щоб вести тут активну діяльність. Свою позитивну роль зіграла створена в 2004 році змішана група з розгляду проблем у відносинах між Російською Православною і Римо-Католицькою Церквами у Росії ", - сказав патріарх.


За матеріалами www.portal-credo.ru