//

Пасторальний координатор відвідав Новарську капеланію для українців

В днях з 6 по 10 квітня 2011 р., о. Марко - Ярослав Семеген, Пасторальний координатор для українців в Італії здійснив робочу поїздку до душпастирських осередків для українців католиків Візантійського обряду в північноіталійській Дієцеззії Новара. Це одна з небагатьох дієцезій Католицької італійської церкви, яка для кращої пасторальної опіки українців створила офіційну структуру. Капеланія, яка простягається на всю дієцезію та охоплює всі українські душпастирські осередки, була створена 20 вересня 2009 декретом єпископа Ренато Корті (Renato Corti), згідно якого її капеланом призначено о. Юрія Іванюту.

 

6 квітня о. Марко відвідав невеличку громаду у містечку Оменія. Координатор очолив Божественну літургію та виголосив проповідь. Перед  Літургією всі вірні приступили до Таїнства покаяння.

 

7 квітня, в празник Благовіщення Пресвятої Богородиці о. Марко прибув до вірних, що пpоживають у місті Вербанія. Перед богослужіннями відбулась зустріч координатора з місцевим парохом дон Клавдіо, який чимало сприяє розвитку української громади. У спільній розмові обговорено минулі проблеми та перспективи розвитку пасторальної праці в місті та околицях.

 

Вірні очікували перед храмом на приїзд гостя та зустрічали його з українським короваєм. o. Марко очолив Божественну Літургію і виголосив проповідь для вірних, що зібрались у стародавній Базиліці Сан Вітторе. На завершення було зроблено пропам’ятне фото та відбулось спілкування з парафіянами, під час якого вони висловлювали свої побажання та бачення розвитку своєї спільноти.

 

У п’ятницю, 8 квітня, відбулись офіційні зустрічі з церковною та світською владою, а зокрема з Єпископським провікарієм монсеньйором Джанні Коломбо (Gianni Colombo), який передав слова вітання від місцевого ієрарха та запевнив, що українська спільнота є під постійною опікою. Під час зустрічі було обговорено плани про подальшу співпрацю, розвиток та покращення пасторальної праці серед українців, що проживають на території Дієцезії Новара.

 

Цього ж дня Пасторальний координатор зустрівся з Асесором провінційної ради доктором Джіюзеппе Полікаро (Giuseppe Policaro). Під час розмови пан Джіюзеппе акцентував на вагомий внесок української громади в соціальне та культурне життя провінції.

 

Опісля відбулась розмова з Пауло Кортезе (Paolo Cortese), Начальником муніципальної поліції, який у співпраці з капеланом о. Юрієм Іванютою готують проект для надання приміщень українській громаді, які служитимуть для пасторальних та культурних ініціатив спільноти.

 

Опісля  о. Марка прийняв Відповідальний за еміграційний відділ Новари Фабріціо Селіс (Fabrizio Selis). Під час дружньої розмови пан Фабріціо підкреслив, що українці - друга за кількістю іноземна спільнота в Новарі та околицях, однак одна з останніх серед правопорушників.

 

8 квітня о. Марко відвідав спільноту Боргоманеро, яка збирається на спільну молитву у храмі святого Івана Хрестителя. До служіння Літургії приєднався італійський священик о. Фабріціо, віце парох міста Гоццано

 

Того ж дня було відслужено Літургію для української спільноти міста Арона. У Церкві Пресвятого серця Христового зібралось понад  80 українців. Перед Літургією отець координатор у співслужінні о. Юрія здійснив Чин освячення нової чаші та дискоса, які були придбані на пожертви громади. Під час Літургії прихожани мали змогу приступити до Таїнства покаяння.

 

9 квітня, у п’яту неділю великого посту, яка носить назву неділі преподобної Марії єгипетської, о. Марко очолив Літургію та виголосив проповідь для української громади м. Новара, яка збирається у величавому храмі Кармельської Богородиці. Сама ж капеланія носить назву Різдва Пресвятої Богородиці. Ця церква є передана у користування виключно для українців, де вони можуть збиратися як у неділі, так і протягом тижня. Храм за старанням душпастиря та вірних було прилаштовано до візантійського богослужіння, придбано писані ікони, хоругви та церковні атрибути. Богослужіння супроводжує прекрасний спів парафіяльного хору.

 

На завершення отець координатор подякував о. Юрію та парафіянам за віддану працю, жертовність та гостинність, побажавши всім веселих Свят Христового Воскресіння.

 

Джерело: www.chiesaucraina.it