//

Папа закликає скасувати смертну кару

Прагнення Святого Престолу скасування смертної кари продиктоване захистом гідності людського життя та підтверджує переконання, що людство може ефективно протистояти злочинності, не забираючи ні в кого життя. Такі думки Папа Франциск висловив у посланні до учасників 5 Всесвітнього Конгресу Проти Смертної Кари, що відбувся у Мадриді, повідомляє Радіо Ватикану.

 

У підписаному кардиналом Бертоне документі зазначено, що Папа закликає до заміни найвищої міри покарання іншим, яке "давало б винним час і заохочення для виправлення, а також надію невинним і гарантувало б моральне благополуччя як тим людям, які з тих чи інших причин засуджені до смертної кари, так і для суспільства в цілому". Послання нагадує, що з аналогічним закликом вже зверталися попередники Франциска – Бенедикт XVI і блаженний Іван Павло II.

 

"Сьогодні, більше ніж коли-небудь, потрібно згадати і підтвердити необхідність визнання і суспільної поваги до невід'ємної гідності людського життя та його величезної цінності", – йдеться у послані. Святий Престіл знову заявляє, що його зацікавленість у справі скасуваннz смертної кари є невід'ємною частиною захисту життя для всіх людей, незалежно від того, на якій воно стадії розвитку: від зачаття до природної смерті.