//

Папа Римський Бенедикт XVI перебуває з офіційним візитом на Кубі

Чотириста років тому статую Пречистої Діви Милосердя знайшли у морі. Згідно з легендою, коли її було витягнуто з води  - хвилі заспокоїлись. У двадцятих роках минулого сторіччя, у передмісті Сантьяго, містечку Ель Кобре було побудовано храм на честь статуї, яку сьогодні вважають покровительницею Куби. Свого часу Ернест Геменгіуей приніс у дар святині власну медаль Нобелевського лауреата з літератури. Джанет Ґалдіано приходить до храму помолитися.

 

«Я молюсь за мир, мою родину, дітей та усіх кубинців. Тут у мене виникає надія, що з кожним днем життя ставатиме кращим», - каже  жінка.


 

Статуя Пречистої Діви Милосердя стала іконою не лише для католиків і не лише для християн. У ці дні кубинці відзначають чотирьохсоту річницю появи статуї на острові. Архієпископ Сантьяго каже, що Папа Римський усвідомлює значення святині для кубинців: 

 

«Папа спеціально обрав цей час для візиту, аби взяти участь у святкуваннях. У мене немає сумніву, що він усвідомлює духовний стан нашого народу».

 

Сьогодні небагато кубинців постійно відвідують церкву. Ватикан сподівається, що візит Папи Римського підтримає процес відродження католицизму на Кубі. У церкві Святої Родини у Сантьяго відбувається щотижнева катехизація. Навчання проводять батьки та колишні учні. Вірген Ангеліка Ладрон де Ґевара оптимістично дивиться на майбутнє римо-католицької церкви у своїй державі.    

 

«Завдяки візиту Папи, уряд та невіруючі починають демонструвати віру у католицизм та церкву», - говорить вона.

 

Перспективи зміцнення церкви на кубинський землі бачить і священик Луїс Дель Кастіжіо - єпископ з Уругваю.  Після виходу на пенсію, він приїхав на Кубу допомагати відроджувати католицизм. 

 

«Ми ступаємо на дуже плодючу землю, місцеві дуже релігійні люди, більш релігійні, ніж у моєму рідному Уругваї. Я думаю, на цьому благодатному ґрунті, зерна божого слова дадуть гарний врожай у майбутньому», - говорить він.

 

Пройшло вже двадцять років з часу, як комуністичний уряд Куби відмовився від статусу атеїстичної держави. Однак, відродження релігії у цій країні відбувається повільно. Ватикан покладає надію, що запланована зустріч Папи Римського з лідерами Куби покращить стан церкви на острові.

 

Джерело: www.voanews.com