//

Папа помолиться при Залізному Дереві

Під час  найближчого візиту до Беніну Бенедикт XVI помолиться 19 листопада на могилі кардинала Бернардіна Гантіна.


Виходець з Беніну, кардинал похований у каплиці Вищої Духовної Семінарії св.Галла в Квіда, був раніше префектом Конгрегації Єпископів  і деканом Кардинальського Колегіуму, причому був першим африканським кардиналом, який займав такі високі пости.


Кардинал народився 8 травня 1922 року у місцевості Тоффо, його батько був працівником залізниці, що віддзеркалилось у родинному прізвищі та гербі, бо дослівно означає «залізне дерево». Після навчання в місцевій семінарії та Папському Університеті Урбаніанум був висвячений 1951 року, працював у своїй єпархії, а тоді знов продовжив навчання. Єпископом став у віці 34 років, був одним з наймолодших єпископів на світі. Брав участь у ІІ Ватиканському Соборі, а тоді у засіданнях Синоду Єпископів, в той же час очолював Регіональну Конференцію Єпископів Західної Африки.


У 1977 році став кардиналом і очолював Папську комісію „Iustitia et Pax”. У 1978 році Іван Павло І доручив йому головування над Папською Радою „Cor Unum”. Згодом Іван Павло ІІ іменував кардинала Гантіна префектом Конгрегації Єпископів а також головою Папської Комісії в справах Латинської Америки. Таким чином, Залізне Дерево став першим африканцем, який займав би такі високі пости в Римській Курії.


У віці 80 років у 2002 році кардинал втратив право участі у конклаві, і поступово відійшов зі всіх куріальних урядів, повернувся в Бенін. «Я залишив Рим фізично, але там залишилось моє серце. Я і далі почуваюсь римським місіонером у своїй батьківщині, де свідчу про турботу всієї Церкви».

 

За матеріалами: wiara.pl