//

Папа і його учні

У неділю, 2 вересня, Бенедикт XVI головував у ранковій Літургії в осередку Маріаполі в Кастель Гандольфо в межах традиційного літнього семінару колишніх учнів нинішнього Папи (Йозефа Ратцінгера). Цього року він триватиме з 30 серпня по 3 вересня під заголовком «Підсумки і екуменічні питання в діалозі з лютеранством і англіканством».
Перший семінар «Кола учнів Й. Ратцінгера» (Ratzinger Schülerkreis) відбувся 2-3 вересня 2006 року в Кастель Гандольфо і був присвячений темі «Створення і еволюція». З тих пір щороку в літній резиденції Папи зустрічаються учні Святішого Отця з часів, коли він був ще професором богослов'я в Німеччині, а потім Архиєпископом Мюнхена і Фрайзінгу.

 

У листопаді 2007 року в осередку Католицької Академії Баварії в Мюнхені з ініціативи колишніх учнів Й. Ратцінгера створили Благодійний фонд імені Бенедикта XVI з метою поширення ідей і теології нинішнього Папи. З 2010 року фонд видає премію в галузі богослов'я, що називається іменем Йозефа Ратцінгера (кардинал Камілло Руїні назвав її «Нобелівською премією богослов'я»).

 

Бенедикт XVI завжди був переконаний, що у взаєминах з лютеранами необхідно очистити пам'ять – сказав голова асоціації колишніх учнів Святішого Отця, німецький сальваторіанець, о. Стефан Хорн. Він підсумував цьогорічну теологічну зустріч «Ratzinger Schülerkreis».


О. Хорн зазначив, що у всіх учасників цьогорічного симпозіуму склалося враження, що він був одним з кращих. Раніше, перед зустріччю зі Святішим Отцем вони говорили про свій досвід, особливо у взаєминах з німецькими лютеранами. «Тому ми вважаємо, що добилися прогресу і розвинулася дружба», – сказав о. Хорн. Він додав, що Бенедикт XVI наголосив, що діалог і навіть діалог життя – це справжній екуменічний прогрес. «Не треба думати тільки про остаточну єдність, але зробити кроки, які ми можемо, вже тепер. Цей діалог дуже потрібний і корисний», – наголосив о. Хорн.

 

Коли його запитали про конкретні ідеї, пов'язані зі святкуванням 2017 року п’ятсотліття Реформації, голова асоціації колишніх учнів професора Ратцінгера сказав, що є ідея взаємного визнання провин. «Святіший Отець завжди вважав, що необхідно очистити пам'ять. Це тема, яку вже давно опрацьовують. Звичайно, не можна забути історичні факти, але різниця полягає в тому, як ці речі сприймаються: усунення отрути з цих конфліктів є істинним зціленням», – наголосив він. Він зазначив, що таке визнання провин допомагає будувати краще майбутнє, і додав, що йдеться не тільки про велику подію, але щоб робити такі жести в повсякденному житті.

 

Представляючи бачення Церкви і найважливіших подій минулого року Папи Бенедикта XVI, о. Хорн відзначив, що для Святішого Отця дуже важливою є радість віри, яку він побачив зокрема в Беніні та Мексиці. Однак, кубинський народ не може вільно висловлювати свої почуття. Щодо справи витоку службової інформації Папа говорив із великим внутрішнім спокоєм, – сказав голова асоціації колишніх учнів професора Йозефа Ратцінгера.

 

За матеріалами: wiara.pl