//

Папа Франциск: Всі повинні молитися за Церкву

Коли Церква зісвітчується, то стає «слабкою Церквою». Так можна підсумувати проповідь Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у вівторок, 30 квітня 2013 р. Святіший Отець говорив про необхідність молитися за Церкву, за те, щоб «Господь вчинив нас стійкими, щоб ми не втрачали віри та надії».

 

«Існує можливість оберігати Церкву, можна про неї дбати. Чи не так? Ми повинні це робити своєю працею, але ще важливішим є те, що робить Господь: Він єдиний може дивитися в очі лукавому та його перемогти. «Приходить князь світу цього, але проти Мене нічого не може (пор. Ів 14,30). Якщо хочемо, щоб князь цього світу не прибрав Церкву до своїх рук, – наголосив Папа, – то ми повинні ввіряти її Єдиному, хто може подолати князя цього світу».

 

У цьому контексті Святіший Отець запитує, чи ми молимося за Церкву? За всю Церкву! «За наших братів, яких не знаємо, розкиданих по всьому світі?» Всі вони є Господньою Церквою. Так, молитися, щоб просити в Господа якоїсь ласки, щоб дякувати Йому, молитися, коли чогось потребуємо, є легко, але фундаментальною справою є молитися за всіх, за тих, «які отримати те саме Хрищення», кажучи: «Господи, вони Твої, вони наші, оберігай їх».

 

«Поручати Церкву Господеві – це молитва, яка спричиняється до зростання Церкви. Це, – вів далі Папа, – також акт віри. Ми нічого не можемо, ми всі убогі слуги Церкви. Лише Господь може провадити її вперед та оберігати, спричиняти її зростання та освячувати, захищати її від князя цього світу та від того, до чого він хотів би її спровадити, щоб вона ставала дедалі більше зісвітченою. Церква стає світською, коли має в собі дух світа, коли втішається миром, який не є Господнім, – про який Ісус казав: “Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його” – коли Церква має той світський мир, то є слабкою Церквою, яка буде переможеною і нездатною нести Євангеліє».

 

Тому Святіший Отець неодноразово наголошує на важливості молитви, що «доручати Церкву Господеві», це єдиний шлях до «миру, який лише Він може дати». І якщо матимемо таке наставлення, то Ісус «посеред випробувань дасть нам той мир, якого світ не може дати, той мир, якого не можна купити, який є справжнім даром присутності Ісуса посеред Його Церкви». Ці випробування бувають великими і малими, але всіх їх можемо ввіряти Господеві, просячи Його оберігати Церкву, щоб «не втратила віри, не втратила надії».

 

«Так молитися за Церкву, – сказав на завершення Папа, – принесе користь і нам, і Церкві. Він дасть великий мир нам і Церкві, Він не позбавить нас випробувань, але зробить нас сильними у випробуваннях».

 


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va