//

Папа Франциск: сила нашої проповіді - у безкорисливості

Євангеліє слід проповідувати з простотою і безкорисливістю, - підкреслив Папа Франциск під час ранкової Літургії  11 червня в каплиці Дому Cв. Марти. Папа також підкреслив, що свідоцтво бідності не дозволяє нам перетворитися на ділків.

 

"Не беріть ані золота, ні срібла, ні міді до своїх поясів". Папа Франциск почав свою проповідь із заклику Ісуса до апостолів, посланих проповідувати Царство Боже. Господь бажає, щоб ця проповідь відбувалася з простотою, - сказав Папа, - з тією простотою, яка "виводить на перше місце силу Слова Божого", і якби апостоли не мали "віри в Слово Боже", то вони, "ймовірно, займалися б чим-небудь іншим ". Папа Франциск вказав на ключове слово, що прозвучало з вуст Ісуса, коли Він відправляв апостолів на проповідь Євангелія: "Даром прийняли, даром давайте". Все від благодаті, - додав Святіший Отець, - і коли ми вирішуємо діяти в спосіб, при якому благодать залишається осторонь, то євангельська проповідь втрачає свою силу:

«Євангельська проповідь народжується з безкорисливості, від подиву перед отриманим спасінням, і те, що ми отримуємо безкорисливо, ми повинні віддавати так само безкорисливо. З самого початку апостоли були такими. У св. Петра не було рахунку в банку, і коли він повинен був платити податки, Господь послав його зловити в морі рибу і знайти в ній монету, щоб заплатити. Коли Филип знайшов зберігача скарбів цариці Кандак, він не подумав: "О, дуже доречно, зараз ми що-небудь організуємо для підтримки Євангелія ..." ... Ні! Він з ним не торгувався: він проповідував, уділив Хрещення і пішов ».

 

Царство Боже - це безкорисливий дар, підкреслив Папа і нагадав, що з самого народження християнської спільноти це було предметом спокуси: були спроби "шукати силу" крім безкорисливості, в той час як "наша сила полягає у безкорисливості Євангелія". У Церкві завжди була така спокуса, повторив Папа. Це веде до збентеження, оскільки така "проповідь здається прозелітизмом, і цим шляхом не слід йти", - застеріг Святіший Отець. Господь "закликав нас благовістити, а не займатися прозелітизмом". Процитувавши Бенедикта XVI, Папа підкреслив, що "Церква росте не через прозелітизм, а завдяки своїй привабливості". Ця привабливість виходить з свідоцтва "тих, хто з безкорисливості сповіщає про безкорисливість спасіння":

 

«Все є благодаттю. Все. Які ж знаки того, що апостол живе цією безкорисливістю? Їх багато, але я підкреслю лише два з них: перший - бідність. Проповідь Євангелія повинна йти шляхом бідності, свідченням бідності: у мене немає багатств, всі мої багатства - всього лише дар, який я отримав, - Бог. Він і є наше багатство! І ця бідність рятує нас від того, щоб перетворитися на організаторів, підприємців ... Звичайно, треба вести справи Церкви, і деякі з них досить складні; але зі смиренним серцем бідної людини, а не з серцем інвестора або підприємця. "

 

"Церква, - додав Папа, - не організація: це щось інше, набагато важливіше, і вона народжується з безкорисливості". Іншим знаком, додав Папа, є "здатність підносити хвалу: коли апостол не живе безкорисливістю, він втрачає здатність вихваляти Господа". Справді, хвала Господу "за своєю суттю безкорислива, це безкорислива молитва: ми не просимо, а тільки підносимо хвалу":

 

«Ось два знаки того, що апостол живе цією безкорисливістю: бідність і здатність вихваляти Господа. І коли ми бачимо апостолів, що бажають зробити Церкву багатою, яка не знає безкорисливості хвали, Церква старіє, стає всього лише організацією, в ній немає життя. Попросимо сьогодні у Господа благодаті визнавати цю безкорисливість: "Даром прийняли, даром давайте". Визнавати цю безкорисливість, дар Божий. І йти вперед у євангельської проповіді з безкорисливістю ».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va