//

Папа Франциск: Бог вибрав нас для великих речей

Божа новизна у світі, роль випробувань та джерело нашої надії. Над цими трьома дійсностями Папа Франциск запропонував замислитися, коментуючи біблійні читання П’ятої Неділі Пасхи згідно з римо-католицьким обрядом. У неділю, 28 квітня 2013 р., він очолив Святу Месу на площі Святого Петра, під час якої уділив Святу Тайну Миропомазання 44 католикам з різних кінців світу. З нагоди Року віри, ця неділя була присвячена згаданому Святому Таїнству, а тому на прощу до Вічного Міста прибули понад 70 тисяч тих, хто отримав чи має прийняти Миропомазання у 2013 році.

 

В уривкові з Книги Одкровення йшлося про видіння нового неба і нової землі, а також Святого Міста, що сходило з неба. «Такою, – сказав Святіший Отець, – є дія Святого Духа: Він приносить нам Божу новизну; приходить до нас, чинить новими всі речі, змінює нас». Це видіння також пригадує нам, що ми перебуваємо в дорозі до небесного Єрусалиму, остаточної новизни. «Бачите, – вів далі проповідник, – Божа новизна не схожа до новинок світу, які всі є тимчасовими, проминаючими, і їх щоразу більше шукаємо. Новизна, яку Бог дарує нашому життю є остаточною, і не лише в майбутньому, коли будемо з Ним, але також і сьогодні: Бог чинить все новим, Святий Дух нас справді перемінює та через нас хоче перемінити світ, в якому живемо».

 

У читанні з Діянь Апостолів розповідалося про те, як святі Павло та Варнава навчали, що «через багато страждань нам треба ввійти в царство Боже». У цьому контексті Папа Франциск зауважив, що шлях Церкви, як також наша особиста християнська дорога, не завжди є легкою, зустрічаються труднощі та страждання. «Іти за Господом, дозволити на те, щоб Його Дух перемінював наші затінені просторі, нашу незгідну з Богом поведінку, та обмив наші гріхи – це шлях, який зустрічає багато перешкод, як поза нами, у світі, в якому живемо і який не завжди нас розуміє, але й також всередині нас, в наших серцях», – сказав Святіший Отець, додаючи, що, однак, труднощі та страждання є частиною дороги до Божої слави, подібно до Ісуса, Який прославився на хресті. Труднощі завжди будуть в нашому житті, і не треба знеохочуватися, бо маємо силу Святого Духа, щоб їх долати.

 

Далі Папа звернувся із закликом до тих, хто отримує Миропомазання: «Залишайтеся стійкими на дорозі віри, з непохитною надією на Господа. Ось де секрет нашого шляху! Він додає нам відваги іти проти течії. Молоде, добре послухай: іти проти течії приносить користь серцю, але вимагає відваги, а Бог дає нам цю відвагу». За словами Святішого Отця, не існує таких труднощів, страждань, непорозумінь, які повинні нас лякати, якщо ми перебуватимемо в єдності з Богом, як галузки з деревом, залишаючи для Нього якомога більш простору в своєму житті. «З Ним можемо чинити великі речі: Він дасть нам радість бути Його учнями, Його свідками. Робіть ставки на великі ідеали, на великі речі», – закликав молодь Папа Франциск, а на завершення сказав: «Дорогі друзі, відчинімо навстіж двері свого життя Божій новизні, яку нам дарує Святий Дух, щоб Він перемінював нас, вчиняв сильними у випробуваннях, зміцнював нашу єдність з Господом Богом, наше перебування з ним стійкими: це – справжня радість».

 


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va