//

Папа Бенедикт XVI закликає припинити терористичні акти в Нігерії

Припинити насилля в Нігерії закликав Папа Бенедикт XVI, згадуючи про криваві події в цій африканській країні. У результаті серії нападів на мечеті, церкви і поліцейські ділянки там було вбито щонайменше 150 осіб, сотні поранено. До атак причетна ісламська секта Боко Харам, яка прагне запровадити ісламський закон шаріату в усій Нігерії.

 

«Я з тривогою стежу за трагічними подіями, які відбулися в цими днями в Нігерії. Молячись за жертв і за припинення всіх форм насильства, що не вирішує проблем, а тільки посилює їх, сіючи ненависть та розділення серед віруючих», – сказав Папа під час молитви «Ангел Господній».


Серія вибухів пролунала на Півночі Нігерії в п'ятницю, напередодні мусульманського свята Ід аль-Адха, присвяченому жертві Авраама і його слухняності Богові. Ісламісти заклали вибухові пристрої в багатьох частинах міста Даматуру та його околиць, а деякі об'єкти обстрілювали з кулеметів.


Кількість жертв щоразу зростає, оскільки багато поранених в лікарнях у важкому стані. Представник секти заявив, що «готується ще більше нападів».


Спостерігачі зазначають, що атаки в п'ятницю були найзухвалішими і найкраще скоординованими з усіх попередніх акцій секти Боко Харам. ЇЇ назва тлумачиться як «західна освіта є блюзнірством», і її членів в народі називають «талібами Африки». Своїх адептів секта шукає серед бідних молодих осіб.


Осередки секти Боко Харам працюють за принципом молитва+споживання їжі, що, враховуючи загальний голод, є переконливим аргументом залишатися в секті. У серпні Боко Харам взяла на себе відповідальність за теракт в штаб-квартирі ООН в столиці Нігерії, в якому 24 особи загинули та 116 отримали поранення.

 

Секту заснував 2002 року шейх Мухаммед Юсуф, який проти будь-якої системи освіти, крім  ісламської, а також прагне ввести загальнонаціональний ісламський закон шаріату.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie