//

Папа Бенедикт XVI і архиєпископ Хрізостом II обговорили становище християн на Близькому Сході

В понеділок Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції архиєпископа Хрізостома II, предстоятеля Кіпрської Православної Церкви. В ході бесіди єрархи торкнулися становища християн на Близькому Сході і теми релігійної свободи на Кіпрі.

 

Бенедикт XVI і архиєпископ Хрізостом II вже зустрічалися двічі: православний єрарх приїжджав до Риму з 12 по 19 червня 2007 року, а вдруге вони зустрічалися під час апостольської поїздки Папи на Кіпр з 4 по 6 червня 2010-го. Екуменічний вимір був пріоритетним під час візиту Папи на острів. Святійший Отець підкреслив «необхідність зміцнення взаємної довіри і тривалої дружби зі всіма, хто поклоняється єдиному Богові». А Хрізостом II напередодні приїзду Бенедикта XVI заявив: «Воля Божа – в тому, щоб всі вірування і всі Церкви були єдині».

 

Відразу після вчорашньої аудієнції архиєпископ Кіпрський зустрівся з державним секретарем Ватикану кардиналом Тарчизіо Бертоне. До від'їзду глави Кіпрської Церкви, який призначений на завтра, заплановані також розмови з кардиналом Леонардо Сандрі, префектом Конгрегації Східних Церков, і з Його Високопреосвященством Куртом Кохом, главою Папської ради із сприяння християнській єдності. На порядку денному також зустрічі з главою Папської ради з культури кард. Равазі, і з кард. Жан-Луї Тораном, главою Папської ради з міжрелігійного діалогу.

 

Кіпрська Церква, багата свідоцтвами ранньохристиянської епохи і апостола Варнави, відіграє центральну роль і в сучасній історії країни. Відразу після отримання незалежності в 1960 році архиєпископ Макаріос III, не залишивши керівництва православною паствою, став першим президентом новонародженої Республіки Кіпру. Після турецької окупації північної частини Кіпру і розділення острова в 1974 році на дві спільноти – грекокіпріотів і туркокіпріотів – наступник Макаріоса архиєпископ Хрізостом I супроводжував вступ країни до Європи. У 2006 році предстоятелем Церкви Кіпру став Хрізостом II, вибраний безпосередньо народом, оскільки глава кіпрської православної спільноти наділений також функцією етнарха, тобто представника грецького населення острова.

 

Джерело: Радіо Ватикан