//

"Octava Dies": виховання і мир

 Глава Прес-служби Ватикану о. Федеріка Ломбарді у своїй останній у минулому році редакційній статті "Octava Dies" відзначив, що тема Всесвітнього дня миру, обрана Папою на 2012 рік "Виховання молоді до справедливості і миру", поки що не отримала заслуженої уваги у світі, повідомляє Радіо Ватикану.

 

"Часто трапляється, що люди не завжди усвідомлюють і недостатньо говорять про те, що дійсно є важливим. Це ж зрозуміло: якщо молоді люди сьогодні не будуть виховані у дусі миру, звичайно, і завтра миру не буде", – пише о. Ломбарді.

 

З приводу великих змін, що розпочалися у Північній Африці і на Близькому Сході, а також тих маршів протесту "indignados", що розгорнулися у країнах Західної Європи від Іспанії до Англії і США, увага стала частіше приділятися молоді, її розчаруванням і очікуванням, їх способам самовираження і йти на контакт. "Якими будуть результати, якщо промайне час і забудуться перші шпальти газет і ЗМІ? Багато у чому це залежить від освіти. Якщо її не буде, розчарування перейде з нинішнього у завтрашній і післязавтрашній день", – застерігає Прес-секретар Ватикану. Він пригадує слова Папи про те, що "освіта є найбільш захоплюючою  і нелегкою пригодою життя", зазначаючи, що всі ми беремо в ній участь.

 

"Звернення Папи не обмежується заохоченням підвищувати участь молоді і дати їй активну роль у суспільстві. Святіший Отець наголошує, що стан молоді залежить безпосередньо від відповідальності педагогів. Ними є не лише батьки і вчителі, але також політики і працівники ЗМІ: коротше кажучи, ті, хто може і повинен змінити загальний орієнтир, спрямовуючи їх на цінність побудови справедливого і мирного суспільства, а також сприяти культурному зростанню і соціальній адаптації, які служать цій меті", – зазначає о. Ломбарді.

 

"Якщо ці цінності руйнуються релятивізмом і піднесенням ролі індивідуальної критичної свободі, якщо не даються конкретні пропозиції і приклади сумлінності, відданості, солідарності – скажімо також навіть любові – то завтра не буде ні справедливості, ні миру у світі. Якщо ми хочемо, щоб майбутнє було менш похмурим, ми повинні вже сьогодні відповідати терміновій потребі справжньої гуманної освіти", – сказав Директор Ватиканського радіо.